Главният прокурор Иван Гешев взима на специален надзор досъдебните производства

...
Главният прокурор Иван Гешев взима на специален надзор досъдебните производства
Коментари Харесай

Главният прокурор взе под спецнадзор водната криза в Перник

Главният прокурор Иван Гешев взима на специфичен контрол досъдебните производства за водната рецесия в Перник. Те са формирани в Специализираната прокуратурата и в Окръжна прокуратура в Перник против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация, както и от ВиК сдружението за занемареност. Това заяви пресцентърът на Прокуратурата.

Специализираната прокуратура води следствие против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация за занемареност (по член 210 ал.1 от НК). В известието не е посочено кои са разследваните. Казва се единствено, че в интервала 2017 - ноември 2019 година те не са положили задоволително грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния запас в язовир " Студена ". В резултат на това са настъпили обилни нездравословни последствия.

В хода на досъдебното произвеждане би трябвало да се обясни по кое време е бил доближат сериозния най-малко на водата на язовир " Студена ", дали е имало и какви са водните загуби в интервала 2017 - 2019 година, дължащи се на амортизирани експлоатационни уреди.

Освен това проверяващите би трябвало да изяснят осъществявани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и в случай че да - по кое време.

Ще се ревизира още и дали с разрешителните за водовземането и използването на водите от язовир " Студена " са пренасочвани води към други обитаеми места и промишлени консуматори, както и дали е имало нелегално разходване.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР