Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за

...
Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за
Коментари Харесай

Прокуратурата: Двама руски шпиони събират информация у нас от 2017 г.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за осъществявана разследваща активност на територията на страната от двама задгранични жители, ползващи се с дипломатически имунитет. Това оповестиха от прокуратурата.
Уличеният в шпионаж съветски посланик още е в България Външното министерство е връчило през днешния ден в 10 ч. нота на съветския дипломат със период от 24 ч. този човек да напусне страната
След сигнали от ДАНС от Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица, задгранични жители, са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването ѝ на непозната страна или непозната организация. Това е закононарушение по член 104, алинея 1 от Наказателен кодекс.

По едното досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от 2017 година до сегашния миг, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е търсил информация за механизмите на изборния развой в страната. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.
Спецпрокуратурата проверява съветски посланик за шпионаж у нас Провеждал тайни срещи с български служител, който има достъп до секрети на страната ни, Европейски Съюз и НАТО
По другото досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от октомври 2018 година до сегашния миг съветски жител е събирал разследваща информация, в това число такава представляваща държавна и служебна загадка от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва. За реализирането на противозаконната си активност съветският представител е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София.

Наказателните производства против тях са спрени, тъй като се употребяват дипломатически имунитет, прецизират от обвиняването.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР