Главният прокурор Иван Гешев пусна записи от разговори и SMS-и

...
Главният прокурор Иван Гешев пусна записи от разговори и SMS-и
Коментари Харесай

Искам гаранции, иначе ще се бия и циркът ще е страшен: Гешев пусна запис от договорки с член на ВСС

Главният прокурор Иван Гешев пусна записи от диалози и SMS-и от свои диалози с Йордан Стоев от Висшия правосъден съвет, потвърждавайки, че не той, а някой различен основал аудиозаписа от връзката им в градината на къщата му.

Гешев отхвърли да е правил персонални записи, макар че направи спогодба, че " телефонът не е особено разследващо средство и не е закононарушение да се записва " и че " когато става дума за засягане на устоите на българската страна, тези полезности в конституцията имат приоритет пред персоналните ".

Без да дава отговор на журналистически въпроси, Гешев самичък си построи обществена защитна теза за това, че схванал за аудиозапсиа от своя служителка, на която " наоколо до Съдебната палата ѝ е предадена флашка и е казано, че е от Данчо, с който сме водили диалози и гаранциите са поети ".

Гаранциите, за които той приказва, са за " заслужен екзит " - не е ясно дали става дума единствено за опазване на статута му като върховен прокурор или освен това, след подаване на оставка като основен прокурор.

От изявленията му излиза, че още на идващия ден сутринта (15 май) той е пуснал записа на своите заместници - в това число на Борислав Сарафов - преди да скъса оставката си " в ефир ".

Интересното е, че по време на конференцията на 15 май той описа част от наличието на диалога си със Стоев, само че не описа днешната версия за подслушването. Твърдението за " флашката " се появи едвам откакто Сарафов подаде сигнал против него в прокуратурата, в който зам.-главният прокурор уличава Гешев в това, че е правил над 100 записа с други магистрати и политици, с което самичък се е " похвалил " пред заместниците си.

Няколко часа преди днешната конференция Иван Гешев беше извикан да дава пояснения в СГП тъкмо по този сигнал.

Какво се чува в диалога?

Записът, който Гешев излъчи със надписи, съставлява негова среща с Йордан Стоев след завръщането му от Съединени американски щати (т.е. евентуално на 14 май), на която основният прокурор упорства неведнъж пред изборния член на Висш съдебен съвет за " гаранции ", преди да подаде оставка.

Пред публицистите Гешев твърдеше, че преднамерено е залъгвал и Стоев, и сътрудниците си, че има намерение да се отдръпна непринудено. Той споделя, че го направил, " с цел да печели време ", откакто и Мария Габриел, и Движение за права и свободи, и Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет към този момент му бяха поискали оставката.

В диалога се вижда, че Гешев се пробва най-много да разбере какъв брой души от Висш съдебен съвет са осведомени за " заговора ". Той пита дали председателстващият Боян Магдалинчев е знаел за желанията да бъде свален, тъй като " се прави на пет и половина като Чолаков " (председателят на ВАС), учудва се, че " избавил Петров от Ковид ", а той се е обърнал против него, и декларира, че " в случай че натисне " някои от прокурорската гилдия, те ще го защитят.

" Беше квалифицирано от Сорбоната да ти го пуснат ", декларира Йордан Стоев, очевидно имайки поради приключилия право в Париж правосъден министър Крум Зарков във връзка настояването за отстраняването на Гешев от управителния пост, само че вместо това процедурата е задействана от шестимата от Висш съдебен съвет - тъй като Румен Радев " искаше да обере славата ".

Самият Стоев споделя, че даже не прочел претекстовете, под които се е подписал. А неочакваната позиция на ръководителя на Апелативната прокуратура Радослав Димов в поддръжка на настояването за оставката на Гешев го изненадала, тъй като " това е най-голямата нелепост ".

В диалога не се загатват имена на хората, от които Гешев желае гаранции през Стоев, само че от мненията му на конференцията излиза наяве, че счита, че в края на веригата е Бойко Борисов.

Според индивида от Висш съдебен съвет - " Това, което той ми сподели " Така се получи, че всички са се събрали против теб - изкупителна жертва. Аз седях финален, само че бях доста натиснат по простата причина, че изпадам в изолираност. Това е от позиция на целенасоченост ".

Той си признава, че неочакваният завой на ГЕРБ и Движение за права и свободи го е сварил неопитен, тъй като два дни по-рано е защитавал Иван Гешев за гърмежа пред Българска телеграфна агенция.

" Тая европейката ", както Йордан Стоев назовава Мария Габриел, е дала сигнал за това, че ще изиска отстраняването на основния прокурор, с цел да може ГЕРБ " да изземат тематиката " от ПП-ДБ.

Схемата, която той предлага на Гешев, е да подаде оставка и да разгласи, че го прави " по персонални подбуди, обезпокоен за фамилията си ".

" Видял си, че всички са против теб, не искаш ти да си разграничителната линия в страната, да наблегнеш на персоналния претекст, фамилията не може да понесе това, което се случва ", споделя той и изяснява, че е лобирал Гешев да остане " прокурорче, само че не във ВКП ".

В целия записан диалог Иван Гешев желае освен гаранции за " заслужен екзит ", както той се показва, само че и желае да знае, че " те не са организирали гърмежа ".

Гешев споделя още от " предварителните усещания " на прословутия израелски специалист, който стигнал до извода, че атентатът е " проведен дълго " с присъединяване " на доста хора ".

" Аз няма да натискам, ще се предам. Иначе ще се удрям и циркът ще е заплашителен, желая гаранции. Прокуратурата ще спре да съществува ", му споделя Гешев, който предава през Стоев обръщение, че с уволнението му се " дава неприятен знак към системата - използваш един човек и го изхвърляш ".

Гешев се възмущава и от анонимното писмо, което твърди, че е получил незабавно след прибирането си от Съединени американски щати в София с многозначително заплашително наличие: " Предобриха, не можах да дремя цяла нощ ".

Йордан Стоев го твърди, че " на мен ми споделиха напълно друго, 100% гаранции за теб, за брачната половинка, за децата, за всички ".

" Каква е гаранцията, че няма да ме треснат, откакто подам оставка? ", пита го Гешев.

" Гаранции, гаранции, просто не би трябвало да си го таковаш с тях ", е мнението на Стоев, който му споделя, че той също е бил заплашван и сниман " къде вървя, с кого вървя, на границата ".

Главният прокурор, който сега е в отпуск, разгласи, че е " отворил люта рана в сърцето на тирана " след края на спонтанното " СРС " и си потегли, като отхвърли да дава отговор на въпроси.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР