Главният прокурор Иван Гешев посети община Харманли във връзка с

...
Главният прокурор Иван Гешев посети община Харманли във връзка с
Коментари Харесай

Главният прокурор бесен за побоите над старци

Главният прокурор Иван Гешев посети община Харманли по отношение на извършена полицейска интервенция за откриване на обир над 78-годишен мъж от село Браница.

Само за четири часа полицейските чиновници от РУ-Харманли и Районната прокуратура в града са открили и задържали причинителя на обир – Георги З., на 32 година На 9 против 10 май 2020 година, към среднощ, той нанесъл побой на пенсионера, като го удрял с ритници и юмруци, вързал му ръцете, поставил му е одеяло на главата, и му е лишил портфейл с 220 лв., след което избягал.

След бързата интервенция на органите на локалната власт, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, причинителят е арестуван и притеглен като обвинен, като му е с взета мярка за неотклонение „ задържане под стража “ от съда. Той е имал и предходни престъпни регистрации за обири.

„ Много бързо сте реагирали, в действително време, за което и аз ви благодаря “, обърна се основният прокурор към кметския наместник. В диалог с нея Иван Гешев уточни, че е „ срамотия да се бият възрастни хора, които са работили за страната и би трябвало да водят един спокоен живот. “ Той добави, че в съответния случай с грабежа е осъществена добра съгласуваност и реакция на кметския наместник при известяван на полицията и на прокуратурата, поради което причинителят е бил оголен единствено за няколко часа.

„ Нашата цел е безобразията, които се правят по линия на битовата престъпност най-малко към края на годината да са понижени сензитивно. Няма да спра да го дублирам, че методът да се избегнат такива неприятни престъпни случаи, е страната да покаже, че е на мястото си, и най-важното да бъдат арестувани лицата, които са направили това закононарушение. Те да бъдат изправени пред съда, и хората да видят, че представителите на локалната власт, локалната прокуратура, локалната полиция, а от време на време и основният прокурор и управлението на Министерство на вътрешните работи, си извършват отговорностите “, съобщи основният прокурор по време на посещаване в хасковското село Браница, където дружно с основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, се срещна с окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов, районния прокурор на Харманли Маргарит Стоилов и кметския наместник на село Браница Марийка Нейкова.

„ Проблемите с работата и с образованието не можем да ги решим, само че сегментът сигурност за хората е нашата задача, и се надявам до края на годината нещата с битовата престъпност да наподобяват по друг метод “, сподели още Гешев.

Главният прокурор се поинтересува какво е положението на потърпевшия мъж, като кметския наместник му изясни, че пенсионерът се намира в болница, където се лекува и следва да го изпишат. Марийка Нейкова показа пред Иван Гешев, че през последните няколко дни има и различен престъпен случай в селото, при който двама мъже са влезнали през нощта в къща на възрастен мъж, хвърлил му одеяло върху главата,претърсили стаята, прекъснали електричество, само че не намерили парите и избягали. Пенсионерът се уплашил и откакто си отишли, се подхлъзнал в дома си и паднал, при което се наранил. По случая има формирано досъдебно произвеждане в Районна прокуратура – Харманли за нелегално навлизане в непознато жилище. В тази връзка основният прокурор Иван Гешев сподели, че е добре в отдалечени обитаеми места да има построено видеонаблюдение. „ С камерите обстановката се трансформира фрапантно “, добави той.

Иван Гешев се срещна и с поданици на село Браница, които споделиха, че това не е първото закононарушение на хора от въпросната семейството. Братът на нападателя на възрастният човек е в пандиза, поради ликвидиране на жена. По време на срещата основният прокурор показа пред жителите на селото, че прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са взели съществени ограничения да не се повтарят сходни действия.

Обвинител номер едно се срещна и с кмета на прилежащото село – Българин – Митко Тонев, който изиска на основния път да бъде сложено видеонаблюдение. Кметът изясни, че в селото преди е имало телефонни измами, само че към този момент няма регистрирани такива случаи. „ Тях към този момент сме ги завършили, по този начин се надявам да бъде и с битовата престъпност до края на годината “, добави основният прокурор. Той изясни, че по време на изключителните ограничения битовата престъпност е намаляла, като не скри, че с връщането на доста българи от чужбина, измежду които и престъпно проявени, могат да се чакат проблеми в тази тенденция. „ Надявам се да няма отрицателна смяна “, добави той. Иван Гешев изрази признателност към прокурорите и служителите на реда, разкрили грабежа в с. Браница.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР