Главният прокурор Иван Гешев отправи предложение до министъра на правосъдието

...
Главният прокурор Иван Гешев отправи предложение до министъра на правосъдието
Коментари Харесай

Гешев предлага промени в закона за наказанията и задържането под стража

Главният прокурор Иван Гешев насочи предложение до министъра на правораздаването Данаил Кирилов да упражни пълномощията си, като инициира законови промени в Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража (ЗИНЗС). Това оповестиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Главният прокурор сезира министъра на правораздаването с оглед установено противоречие на наредбата на член 180, алинея 2 от ЗИНЗС със стандартите на член 5 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи (ЕКЗПЧОС) и свързаната с приложенията му процедура на Европейския съд по правата на индивида.

В закона е планувано освобождението на арестувани лица да става в първия работен ден в случаите, когато в местата за отнемане от независимост са получени в отвън работно време укази за опрощение, избрания на съда за условно предварително освобождение, както и актове за освобождение от местата за отнемане от независимост по реда на Наказателно-процесуален кодекс.

Предложението на основния прокурор до министъра на правораздаването цели да преодолее използването на нормата на член 180, алинея 2 от ЗИНЗС в нарушаване на стандартите на ЕКПЧОС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР