Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си,

...
Главният прокурор Иван Гешев обяви, че е подготвил оставката си,
Коментари Харесай

Иван Гешев скъса оставката си: Не ме е страх, страхливият умира всеки ден!

Главният прокурор Иван Гешев разгласи, че е подготвил оставката си, само че я скъса демонстративно и я хвърли на пода на пресконференция пред медиите в понеделник. Това се случва броени дни, след като номинираната от ГЕРБ-СДС за министър председател Мария Габриел, а след това - и шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, желаеха предварителното му премахване.

Мотивът за настояването на обвинителите от Висш съдебен съвет е тежко нарушение на служебните отговорности от страна на Гешев по отношение на следствието на опита за атентат против него. Предложението беше подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

" След като се върнах от Съединени американски щати, получих неподписано обръщение. Казаха ми, че в случай че до 10 ч. през днешния ден не подам оставка, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове. Беше упоменато и моето семейство. Имаше и лирични отклонения за това, че съм " самичък на скалата, а там духа вятър ". Посланието приключи с: " Don`t worry, be happy ". Не ме е боязън! Страхливият умира всеки ден. смелият - единствено един път. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм самоуверен, само че върша каквото би трябвало, пък да става каквото ще. Като основен прокурор съм работил единствено и само за България. Думи като „ татковина ”, „ чест ”, „ честност към приятелите ”, колкото и да е старомодно, значат нещо. Може да съм допускал неточности, само че това е обикновено ", съобщи Гешев пред медиите в понеделник. Той акцентира, че към момента не знае от кого е било предизвестието, само че ще го разгласи, незабавно щом разбере.

Гешев определи покушението против него като " целеустремен опит да бъде погубен ". И добави, че експертизите ще покажат какво тъкмо се е случило на 1 май. До момента той не говорел по тематиката " по персонални аргументи ".

Гешев се оплака от медийна офанзива против прокуратурата и в частност - против самия него. " Целта  е, в случай че може да бъда привлечен като обвинен и прокуратурата да бъде овладяна ", съобщи обвинител номер 1.

" Всичко стартира преди месеци. Тогава получих предложение, завоалирано, споделиха, че е от Бойко Борисов - да стана дипломат или в Израел, или в Турция и вероятно да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех насериозно. Но очевидно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме в този момент ", описа още обвинител номер 1.

Той преразказа и още редица диалози, които е провел през миналите седмици с политици и магистрати. Един от тях бил с шефа на Националната следствена работа и негов сегашен заместител Борислав Сарафов. Провел се, откакто Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет изиска премахване на основния прокурор. " Сарафов ми сподели единствено: " Ти знаеш какво стана, няма какво да направя, няма какво да ти кажа повече ".

Гешев приказвал със заместника си и за настояването за премахване на зам.-директора на Национална следствена служба Ясен Тодоров. Сарафов в началото декларирал, че " единствено за пред медиите "  казал, че желае Тодоров да напусне поста си. Впоследствие обаче внесъл публично предложение за това.

Гешев получил и SMS от административен ръководител на Софийската апелативна прокуратура, който гласял: " Много скърбя за това, което направих през днешния ден, скърбя! ". Главният прокурор се обадил на въпросния човек, с цел да го попита какво има поради и индивидът обяснил, че " Сарафов го е предиздвикал да пусне мнение ". " Разбрах го, той ми е другар и ще продължи да ми е другар. В тежко здравословно състояние е. А това ще тежи на съвестта на хората, които са го създали, в случай че имат съвест ", разяснява Гешев.

" След това се обадих на всички останали апелативни прокурори и те ми споделиха, че са с мен ", продължи Гешев.

" Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и би трябвало да бъда отхвърлен, с цел да може системата да действа и още веднъж да се краде и да живеем оскъдно ", сподели още основният прокурор. И изрично съобщи, че все пак, което може да му коства протичащото се в персонален проект, ще довърши мандата си. " Заслужава си в името на децата и внуците ни. Този олигархичен модел, който ръководи България и поради който мизерстваме, би трябвало да завърши. И заото аз съм българин, магистрат и мъж, а някои други очевидно не са ", разяснява обвинител номер 1.

Гешев разкри още, че е получил известие от прокурор, което гласяло: " Здравей, Иван. Не знам дали знаеш, но Сарафов споделил на еди кой си, еди кой си на еди кой си и така нататък и в последна сметка той ми сподели, че би трябвало да приключа делото " Барселона Гейт " до предишния петък. Не знам дали си осведомен ". Отвърнах му, че не съм осведомен. Понеже делото е на специфичен контрол, уведомих набюдаващия прокурор във ВКП. Тя сподели, че е получила подробна информация, от която е ясно, че делото не може да завърши по-рано от септември ", описа още Гешев.

" Всичко това, което се случи, доста ясно онагледява страната, в която живеем - и опорките, и хибридните офанзиви против прокуратурата, изказванията, че аз съм всевластен, че вардя ГЕРБ и Движение за права и свободи. Вече е ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание, съдейки от изказванията на някои по този начин наречени политици. Много малко от тях, множеството дами, показава чест и достолепие ", разяснява още Гешев.

В края на конференцията основният прокурор поиска оставката на Сарафов и съобщи, че в случай че до на следващия ден не си я подаде, ще внесе във Висш съдебен съвет искане за отстраняването му. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР