Главният прокурор Иван Гешев обвини Министерството на вътрешните работи, че

...
Главният прокурор Иван Гешев обвини Министерството на вътрешните работи, че
Коментари Харесай

Гешев скастри МВР, притеснен бил, че още не знае коя е Мата Хари

Главният прокурор Иван Гешев упрекна Министерството на вътрешните работи, че досега не е ясно кой е правил фотосите на чекмеджето, цялостни с кюлчета и евро банкноти, в спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов.

Днес ръководителят на държавното обвиняване беше изслушван в парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията. Поводът бе изказването на евродепутата Томаш Здеховски от Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент. Той съобщи, че нашата прокуратура е направила петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото с някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция " Бояна ", и било открито, че те не са били манипулирани.

В началото на съвещанието на парламентарната комисия основният прокурор съобщи, че има служебни задължения, само че ще се постарае да отговори на въпросите. " Конституцията мисля, че е наложителна за всички български жители. Според последното конституционно решение мога да бъда канен единствено в правната комисия. Но аз изпитвам почитание към Народното събрание и по тази причина се явявам освен в правната комисия ", разяснява Гешев.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев попита Гешев дали следствието към този момент е открило кой е направил въпросните фотоси, написа. След като експертизата е открила, че фотосите са манипулирани, откри ли се кой е злепоставил някогашния министър председател. " Ако има операция, кой е манипулаторът. Докато вие не го намерите, ние няма по какъв начин да ви имаме доверие. Или е правилно това, което е на фотосите, или някой е направил закононарушение, като е злепоставил пред целия свят някогашния министър председател. В случая е злепоставена българската страна. Вие не желаете да отговорите на този въпрос ", означи Гечев.

Главният прокурор отговори, че е очарован от тази политическа тирада. " За страдание, това, което формулирахте като въпрос, беше политическа оценка. Вече отговорих какви са пълномощията на основния прокурор. Българските проверяващи правят всички належащо съгласно закона и вътрешното си разбиране ", уточни Гешев. После изясни, че разкриването на закононарушения се прави от изпълнителната власт в лицето на Министерство на вътрешните работи. " И аз съм обезпокоен като жител. Всеки има своите терзания. Народното събрание не е дало нужния инструмент - Наказателният кодекс е от времето на Тодор Живков ", съобщи основният прокурор и предложи на депутатите да питат Министерство на вътрешните работи за Мата Хари, тъй като " прокуратурата не разкрива лица ".

Константин Бачийски от " Продължаваме промяната " също попита Гешев дали е открита самоличността на индивида, правил фотосите, и дали той е разпитан. Главният прокурор обаче отговори, че няма по какъв начин да е осведомен с всички досъдебни производства, а и няма право да дава информация по съответни следствия. " Няма да вземам мнение по политически процеси. Не мисля, че това е най-важното делото. Има още десетки каузи от публичен интерес ", разяснява Гешев.

Атанас Славово от " Демократична България " обаче посочи, че в служебните му пълномощия на Гешев влиза правото да анулира всяко едно разпореждане на долустоящите прокурори и има цялостната власт на преследването на корупцията по високите етажи на властта. " Опита да се измъкнете от въпросите, като си предавате ролята на безпристрастен административен началник на районна прокуратура в Каспичан просто не дава отговор на действителността ", безапелационен е Славов. Той уточни още, че Конституционен съд споделя, че основният прокурор не е длъжен да дава информация по съответни досъдебни производства, а не, че няма такова право.

Гешев също по този начин отхвърли изказванията, че информацията за експертизите по следствието за фотосите от спалнята на Борисов е дадена единствено на един евродепутат. Гешев уточни, че прокуратурата от година и половина е в непрекъснат контакт с Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ), в която членуват евродепутати от всички групи. Освен това основният прокурор твърди, че в писмото до евродепутатите няма нищо ново, което към този момент не е било известието в прессъобщенията на прокуратурата през последните две години за следствието на чекмеджето. " Не съм експерт в региона на политиката и публицистиката, тъй като ще приказват политици и публицисти. Специалист съм в региона на правото. Мога да кажа, че прокуратурата няма да бъде участник в политически битки ", разяснява Гешев.

Напрежението сред депутатите и основния прокурор ескалира, откакто Гешев беше запитан по кое време най-сетне ще си подаде оставката. Той отговори, че няма да го стори, тъй като се гордее с резултатите на държавното обвиняване, след което напусна залата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР