Главният прокурор Иван Гешев обеща на представители на таксиметрови организации

...
Главният прокурор Иван Гешев обеща на представители на таксиметрови организации
Коментари Харесай

Гешев обеща експертна помощ на таксиметровите шофьори за законови промени

Главният прокурор Иван Гешев даде обещание на представители на таксиметрови организации прокуратурата да им подкрепи с експертно мнение за. Те са свързани със сигурността и естественото действие на сектора и са предизвикани от случая с таксиметровия водач, с млад мъж в нощта на 8 против 9 октомври в София, заяви БНР.

На срещата участваха над 10 представители на таксиметровия отрасъл. След диалозите Гешев съобщи: " Обсъдихме систематичния проблем, който провокира такива последици, както и по какъв метод можем да сме си взаимно потребни, с цел да ограничим и решим тези систематични проблеми, с цел да няма гибел по пътя, без значение дали е за български жители, които работят като таксиметрови водачи, или е за някои други български жители. "

" Аз, като основен прокурор, и прокуратурата ще създадем вероятното и невъзможното, с цел да има правдивост ", увери той.

От прокуратурата дадоха обещание да разпространят известия с детайлности за следствието , като бе посочено, че е по несъобразителност 23-годишен мъж, настанен в " Пирогов " под защита, тъй като също е потърпевш при сбиването. Представителите на таксиметровия отрасъл оповестиха, че от това известие ще зависят бъдещите дейности, които ще бъдат подхванати от тях.
 Демерджиев: Не може Министерство на вътрешните работи да се моли на прокурори да свършат нещо
Демерджиев: Не може Министерство на вътрешните работи да се моли на прокурори да свършат нещо

Докато е министър Демерджиев няма да води институционални войни

Подробната информация по случая от държавното обвиняване не закъсня. От прокуратурата оповестиха, че продължава следствието за закононарушение по член 124 от Н К, като увериха, че дружно с Министерство на вътрешните работи и в границите на пълномощията си ще създадат всичко належащо за осъществяване на обективно, всестранно и цялостно следствие и за обезпечаване на точното съблюдаване на законите на Република България.

Софийска градска прокуратура (СГП) осведоми, че обвиняването, повдигнато на арестувания на 9 октомври 2022 година, му е предявено и в наличието на бранители той е дал пояснения. В осъществяване на дадените от прокурор в СГП инструкции проверяващ служител на реда към 03 РУ-СДВР е направил освидетелстване на обвинения, при което са документирани пострадванията по тялото му. СГП е дала инструкции да бъде назначена съдебномедицинска експертиза на обвинения, което следва да бъде изпълнено от органите на Министерство на вътрешните работи. От обвинения са снети и мостри за относително проучване с негово единодушие.

Към този миг не е подготвена съдебномедицинската експертиза на умрелия, която следва да даде авансово умозаключение по отношение на повода за гибелта му. Тя е назначена в първия ден от следствието - 8 10.2022 година

СГП е упълномощила е на Министерство на вътрешните работи да откри дали има камери освен в региона на случая, само че и по посоката на придвижване на колите, което все още органите на Министерство на вътрешните работи извършват.

Разпитани са 17 очевидци , които са възприели разнообразни моменти от случая. Приложени са докладни мемоари по отношение на извършените ОИМ, в това число по отношение на лицата, с които са извършени беседи за определяне на очевидци.
 Задържаха килъра на таксиметровия водач
Задържаха килъра на таксиметровия водач

Той е престъпно проявен

Извършен е оглед на местопрестъпление, при който са конфискувани следи. Предстои осъществяването на съответните експертизи за тяхното проучване.

Протоколът от извършеното претършуване на лек автомобил е утвърден от Софийски градски съд по искане на СГП.

От извършеното досега следствие е открито, че към 18:30 часа на 8 октомври 2022 година лек таксиметров автомобил, ръководен от умрелия, се движил в посока, противоположна на посоката на придвижване по ул. " Рибен буквар " в столичния ж. к. " Разсадника-Коньовица ". По ул. " Хъшове ", перпендикулярна на ул. " Рибен буквар ", се движил автомобил, ръководен от приятелката на обвинения, в който на пасажерско място пътувал арестуваният.

Двата автомобила се засичат и стопират. Починалият и обвиненият слизат от колите и сред тях поражда вербално спречкване във връзка разпоредбите за придвижването по пътищата. Спречкването прераства във физическа експанзия , като показанията на очевидците не са еднопосочни във връзка с размяната на удари и във връзка с това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата разпра е прекратена, като има показания, че това е станало, защото приятелката на обвинения е извикала полиция. Обвиняемият и умрелият водач на такси се върнали по колите си, само че по-късно сбиването е било обновено. Част от очевидците декларират, че са видели по какъв начин лидерът на таксито набира някого по телефона и по-късно идват трима мъже, които дружно с таксиметровия водач стартират да бият обвинения. Други очевидци, в противен случай, настояват, че обвиненият е нанесъл побой на таксиметровия водач. Биещите се били разтървани от жители и след намесата на полиция. След прекратяване на багра 34-годишният таксиметров водач паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип установил гибелта му.
 Гешев във
Гешев във " Факултета ": Прокуратурата не може да замести страната, само че някой би трябвало да работи

Делото ще е на специфичен контрол от Апелативна и на Върховната касационна прокуратура

Към момента се открива, че не дават отговор на истината медийните изказвания, че дружно с обвинения е имало 10 или 7 индивида, които са взели участие в сбиването.

Според държавното обвиняване следствието се води извънредно интензивно при добра съгласуваност и взаимоотношение сред СГП и 03 РУ-СДВР. Даваните от СГП инструкции се извършват. След събиране на доказателствата и уточняване на обстоятелствата по случая, при нужда ще бъдат назначени и други експертизи. Днес е направено предложение от наблюдаващия прокурор в СГП делото да бъде взето на специфичен контрол от Апелативна прокуратура-София и от Върховна касационна прокуратура.

Предстои да бъде взето решение по отношение на мярката за неотклонение на обвинения. Софийска градска прокуратура твърди, че ще направи всичко належащо, с цел да обезпечи точното определяне на всички обстоятелства по случая, разкриването на обективната истина и ще обезпечи в цялост спазването на законите на страната, а за резултатите обществеността ще бъде навреме известена.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР