Главният прокурор Иван Гешев няма да бъде махан с 13

...
Главният прокурор Иван Гешев няма да бъде махан с 13
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: ВСС няма да бутне Иван Гешев в четвъртък, гласуването е по стария закон

Главният прокурор Иван Гешев няма да бъде махан с 13 гласа от Пленума на Висш съдебен съвет в четвъртък, безапелационни са пред Lupa.bg адвокати. Причината е, че гласуваният закон от Народно събрание на 26 май би трябвало да мине през президента. Той може да му наложи несъгласие в 15-дневен период. Дори да не го направи, текстът влиза в действие 3 дни след обнародването му в Държавен вестник. Засега Румен Радев не е дал поръчка, че дава зелена светлина на закона. Дори да го направи през днешния ден, до четвъртък няма да е изтекло времето за издание.



Разбира се, кадровиците на Темида могат да свикат изключително съвещание в петък, при положение, че в четвъртък законът бъде помесетн в Държавен вестник, само че това надали ще се случи, считат адвокати.

Главният прокурор потърси избавление за своето състояние в Конституционен съд. Той сезира съда за изтеклия мандат на Висш съдебен съвет.  Гешев пита приключват ли се функционалностите на Съвета с приключване на мандата му и  допустимо ли е да се образува нов с определените през 2022 година членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите дружно с членовете по право – ръководителите на  Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и основния прокурор. Третият въпрос, заложен на конституционните съдии, е: възможно ли е Висш правосъден съвет с изминал мандат да взема решения във връзка с ръководителите на Върховен касационен съд, Върховен административен съд, основния прокурор и другите административни ръководители в органите на правосъдната власт.

Конституционният съд реагира незабавно на заложените от Гешев въпроси и образува конституционно дело № 9/2023 година

Най-рано след 2 месеца обаче Конституционен съд ще може да се произнесе. Първо ще се гледа настояването на Гешев по допустимост, по-късно ще се умува основателно ли е то, обясниха юристите.  Сезирането на Конституционен съд не стопира производството по отстраняването на основния прокурор. Дори Конституционен съд да се произнесе в негова изгода, то той няма да може да го възвърне на поста.

Най-вероятно Конституционен съд ще реши, че е възможно Висш съдебен съвет да работи при изминал мандат, какъвто беше казусът с Инспектората към Съвета.  

" С приключването на периода, за който са определени, основният контрольор и инспекторите в Инспектората към Висшия правосъден съвет извършват своите функционалности до избиране от Народното събрание на основен контрольор, надлежно на инспектори.

Конституционно неприемливо е да се прекрати автоматизирано, за неопределен срок, активността на Инспектората към Висшия правосъден съвет заради приключване на периода на пълномощията на основния контрольор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му действие в сходство с конституционните наставления ”, показва в претекстовете си Конституционен съд.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР