Главният прокурор Иван Гешев не си дава сметка как се

...
Главният прокурор Иван Гешев не си дава сметка как се
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: Гешев не си дава сметка как се саморазобличава

Главният прокурор Иван Гешев не си дава сметка по какъв начин се саморазобличава. Това съобщи в студиото на Нова телевизия членът на Висшия правосъден съвет (ВСС) Атанаска Дишева.

В самите думи на основния прокурор се вижда ясно нарушаването на Конституцията - с разкритията, за които Гешев предизвестява и в действителност с тях плаши. Самата Дишева възприема по този метод и отговора, който е получи през вчерашния ден по време на съвещанието на Висш съдебен съвет, на което основният прокурор участва.

Това да записваш други лица по време на частен диалог, без да ги предупредиш и да поискаш експлицитното им единодушие, безспорно е нарушаване на главен принцип в Конституцията, уточни тя. " Вероятно обаче господин Гешев има някаква друга цел. "

Ако сходно нарушаване бъде потвърдено в съда, това би било съображение да предварителното освобождение на Гешев, добави Атанаска Дишева.

" Никой от членовете на Висшия правосъден съвет не е задължен да се регистрира на господин Гешев, още по-малко в сходна обстановка да му дава пояснения за какво е внесъл предложение за неговото премахване. Те не са му подчинени ", разяснява магистратът по отношение на самопризнание на основния прокурор, че е провеждал голям брой телефонни диалози след завръщането си от Съединени американски щати. Разбира се, би трябвало да се откри и наличието на тези диалози, сподели Дишева, въпреки и да посочи, че не е категорично неразрешено в закона магистрати да приказват с сътрудници и политици.

На въпрос дали в случай че признатите през вчерашния ден на първо четене в комисия нови правила, могат да извърнат гласуването до този миг във Висш съдебен съвет компактно зад Гешев, в случай, че се плануват към този момент 13 гласа, с които да се може да се отстранява основния прокурор, Дишева изясни, че кардинално процедура се развива по разпоредбите, по които импортирана, в случай че няма категорично записано противоположното. Станало е ясно обаче през вчерашния ден, че Висш съдебен съвет може да бъде сезиран и по нова процедура, съобщи Дишева, въпреки и да не уточни повече детайлности. Такава може да бъде задействана или от правосъдния министър или от трима членове на прокурорската гилдия.

Атанаска Дишева не изиска да разяснява тезата, че е допустимо от тези шестима прокурори, които към този момент сезираха Висш съдебен съвет, да отдръпват подписите си от настояването и да стане поврат. " Логично е тези шест да стоят зад предложенията си. Не мога да настоявам, че ще се отметнат ", бяха думите й.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР