Главният прокурор Иван Гешев направи изненадващо признание за нахлуването в

...
Главният прокурор Иван Гешев направи изненадващо признание за нахлуването в
Коментари Харесай

2 г. по-късно Гешев призна, че нахлуването в президентството е непремерено действие -

Главният прокурор Иван Гешев направи изненадващо самопризнание за нахлуването в президентството - 2 година след акцията той признава, че дейностите са били непремерени. Досега Гешев поддържаше тезата, че тя не е обяснена добре на обществото и че става дума за информационна неточност. 

Точно преди година шефът на спецпрокуратурата Веселина, че  " магистрати от Специализираната прокуратура в никакъв случай и по никакъв метод не са нахлували в постройката " на " Дондуков 2, а президентът Румен Радев реагира по този начин:

" Безпрецедентното въоръжено навлизане в президентската институция, претършуване и показните арести на секретар и консултант на президента през лятото на предходната година (2020 година - бел. ред.) мъчно могат да бъдат редактирани в публичната памет със задна дата ".

Именно акцията на обвиняването бе една от аргументите за митингите против самия Гешев и държавното управление на Бойко Борисов. Румен Радев също сподели съпричастност към недоволството на хилядите излезли на площадите.

" Що се отнася до президентството – обществото остана с усещане за непремереност на дейностите. Това мога да приема като рецензия. Но не и да приказвам за незаконност на дейностите. За разлика от арестите на някои политически водачи по-късно, при които с изключение на чувство за непремереност имаше и незаконност, както постанови съдът ", разяснява Иван Гешев в изявление на Кристина Патрашкова, качено на страницата на прокуратурата.

Той заобикаля да загатва имена, също така на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова. И повтори за прощален път, че е изпитвал позор пред сътрудниците си от гилдията при траялото към 14 часа чуване във Висшия правосъден съвет по настояването за предварителното му освобождение.

Обвинител №1 явно загатва за арестите на Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова, които бяха пуснати от ареста по-малко от 24 часа след задържането.

Гешев обаче елегантно подминава обстоятелството, че задържането на президентските съветници и също бе оповестено от съда за нелегално. Милушев бе обвинен в подбуждане към длъжностни закононарушения, а Узунов - в търговия с въздействие.

От думите на основния прокурор излиза наяве, че въздействието върху магистратите става по няколко метода - опит да се корумпират, в случай че това се окаже неработещо, в деяние влизат компромати и най-после пердах.

" Но в България до третият вид не се стига, тъй като първите два са ефикасни ", изяснява Гешев с уточнението, че има и четвърти вид - закриването на съд и прокуратура.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР