Главният прокурор Иван Гешев може да бъде освободен още днес

...
Главният прокурор Иван Гешев може да бъде освободен още днес
Коментари Харесай

Изтича ли времето на Иван Гешев? Ще бъде ли освободен още днес?

Главният прокурор Иван Гешев може да бъде освободен още през днешния ден от Висш съдебен съвет, на следващия ден президентът на подпише указа за това и в петък, когато се приказва, че Гешев желае да се възползва от правото си на послание към нацията по националната телевизия, той към този момент да не е основен прокурор.

Това обясниха в студиото на Нова телевизия юристите Людмир Рангелов и Емил Георгиев от " Правосъдие за всеки ". Процедурата по освобождение е идентична с тази на назначение.

Според Рангелов времето на Иван Гешев изтича и той няма време безусловно, в това число и с цел да каже това, което има да каже. По думите му доста хора и той в това число чакат какво ще каже Иван Гешев.

Емил Георгиев обаче повдигна проблема за времето от позиция на процедурата, която ще бъде следвана след смяната в закона, съгласно която основният прокурор към този момент може да се освобождава с 13 гласа във Висш съдебен съвет, в случай, че е определен със 17. Тук от голяма важност ще бъде разбирането в президентството дали ще се съобрази с темпото на Конституционния съд, където Иван Гешев нападна наредбите и дали съдът ще образува дело по жалбата, т.е. ще я одобри или не за позволена. " Президентът може да изчака сред решението на Висш съдебен съвет и решението за допустимост. Може да се възползва от правото си на несъгласие. "

Днес се чака двете претенции за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев да влязат като изключителна точка в дневния ред на Пленума на Висшия правосъден съвет.

Първото беше импортирано на 12 май от шестима членове на Прокурорската гилдия - поради възможна интервенция в следствието на гърмежа до автомобила му на 1 май, която се показва като тежко нарушаване на служебните отговорности от страна на основния прокурор.

Второто предложение е импортирано от четирима правосъдни кадровици - за квалификацията на народните представители " политически отпадък ", с която Иван Гешев е уронил престижа на правосъдната власт.

За първи път съвещанието на Съвета ще бъде управлявано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при вдишване на поста от предшественика си Крум Зарков даде поръчка, че ще продължи пътя на предшествениците си, като се явява четвъртия следващ министър на правораздаването, който желае оставката на Иван Гешев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР