Главният прокурор Иван Гешев изживя истински катарзис и засипа с

...
Главният прокурор Иван Гешев изживя истински катарзис и засипа с
Коментари Харесай

Гешев преживя катарзис и засипа с похвали кабинета и президента

Главният прокурор Иван Гешев изживя същински катарзис и засипа с положителни думи и похвали кабинетът на Кирил Петков и президентът Румен Радев, които в същото врему му желаят оставката всеки ден. 

" Ние имаме съвпадане с държавното управление на Кирил Петков за нулева приемливост към корупцията и престъпността ”. Това сподели основният прокурор Иван Гешев пред медиите, представен от Нова тв. Той направи това изказване откакто участва на представянето на проучване " Противодействие на битовата престъпност и повишение доверието към полицията ".

Попитан дали може президентът да бъде мост сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи за изглаждане на разликите сред тях, основният прокурор отговори, че самият той няма разлики и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, само че не е получил отговор. И посочи, че персонализирането на проблемите сред институциите води до проблеми с престъпността и нейното повишение.

" Президентът е обединител, знак на обединяването на нацията, той има избрани пълномощия в конституцията и в осъществяване на тези пълномощия той може да извърши каквото реши в полза на българските жители. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази тенденция ", похвали Гешев и Радев

Във връзка с поисканата му оставка от новоизбрания правосъден министър Надежда Йорданова, той разяснява, че в случай че тя му уточни съответни аргументи, поради които да напусне поста си, той ще ги разиска и ще си каже мнението. Гешев добави, че до момента има единствено политически изказвания, само че без съответни образци за какво той да си подаде оставката.
По мотив изказаното от Йорданова желание да изиска програмен бюджет за прокуратурата, обвинител номер едно сподели, че се надява това да не е опит за напън върху правосъдната система. По думите му такова нещо би противоречало на съществени европейски правила.

Главният прокурор разяснява още, че административните ръководители на прокуратурите по места в страната виждат растеж на всички типове престъпност. Той още веднъж означи нарушеното взаимоотношение сред Министерство на вътрешните работи и държавното обвиняване.

По време на събитието на Центъра за проучване на демокрацията обаче, зам.-главният секретар на Министерство на вътрешните работи Стоян Темелакиев съобщи, че координацията и взаимоотношението с окръжните и районните прокуратури са на положително равнище и се работи добре. На това изказване Иван Гешев отговори, че има данни за това по какъв начин шеф на ОДМВР се вижда " незаконно " с областен прокурор, с цел да не го уволнят, и че импровизирано служители на реда от Икономическа полиция са обяснили, че не могат да отидат на събитие с представители на прокуратурата, тъй като им е неразрешено. Според него тези и други образци опонират на правовата страна, европейските полезности, законите и конституцията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР