Главният прокурор Иван Гешев е в град Палермо, Италия, където

...
Главният прокурор Иван Гешев е в град Палермо, Италия, където
Коментари Харесай

Европейската конференция на прокурорите: Гаранцията за независимост на прокурора е най-ефективният механизъм за защита правата на гражданите

Главният прокурор Иван Гешев е в град Палермо, Италия, където се организира Европейската конференция на прокурорите. Форумът се провежда по самодейност на Министерство на външните работи и на Министерство на правораздаването на Италия, като събитието е в границите на Председателството на страната на Комитета на министрите на Съвета на Европа, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Конференцията бе открита от основния прокурор към Касационния съд на Италия Джовани Салви, който уточни, че самостоятелният прокурор, неговата самостоятелност и отчетност са фундаментални полезности, директно обвързани с главната цел на всяка правова страна - върховенството на закона.

Приветствия към участниците насочиха президентът на Сицилианската районна асамблея господин Джанфранко Мичике, кметът на Палермо господин Леолука Орландо, държавният секретар на Министерство на външните работи на Италия и ръководител на Комитета на министрите към Съвета на Европа господин Бенедето Дела Ведова, както и основният секретар на Съвета на Европа госпожа Мария Пейчинович Бурич. В изявленията бе подчертана нуждата от полагане на старания на национално равнище, целящи повишение на доверието на обществото в прокурорската институция и провеждането на почтен и обективен углавен развой. Специално внимание бе обърнато на обстоятелството, че посредством отстояването на независимостта и автономността на магистратите националните управляващи подсигуряват обезпечаването и на ефикасни механизми за отбрана правата на жителите, което е и главното предопределение на всеки един прокурор. Главният секретар на Съвета на Европа посочи, че управляващите във всяка страна членка са длъжни да обезпечат нужните предпоставки за гарантиране на тези полезности.

Президентът на Венецианската комисия Клер Бази Малори означи, че насочна точка за всяка демократична страна би трябвало да е гарантирането на независимостта на прокурорите. Малори сподели още, че в границите на Европейския съюз са провеждани голям брой промени в правораздаването, които са осъществени без задоволителен разбор на потребностите на системата и обществото. " Прокурорите и съдиите са едни от жертвите на тези процеси, като в тази връзка националните институции следва да вземат ограничения в тенденция – оптимално ограничение на опциите за практикуване на въздействие върху прокурорите, разяснява президентът на Европейската комисия за народна власт посредством право ", уточни Клер Бази Малори.

Основен акцент на първия ден от форума бе подложен върху потребността от обезпечаване на независимостта на прокурорите като гаранция за обективен и бърз углавен развой в подтекста на прилаганите модели за самостоятелност и отчетност на прокурорите в другите страни. Практически опит в тази тенденция споделиха основните прокурори на Германия, Англия, Лихтенщайн, Уелс, Азербайджан, както и заместител на основния прокурор на Съединени американски щати.

В своето изявление европейският основен прокурор Лаура Кьовеши показа и персоналния си опит като магистрат в Румъния. Като образец с изключителна значимост за отстояването на независимостта, автономността и отчетността на магистратите тя даде делото пред Европейския съд за правата на индивида, по което е обсъждано отстраняването й като началник на Националната дирекция за битка с корупцията от румънските национални управляващи. Кьовеши обърна внимание на потребността от обезпечаване на баланс, при който отчетността не следва да бъде превръщана в средство за непозволено въздействие върху персоналното разбиране и независимостта на даден магистрат.

Европейската конференция на прокурорите продължава и през днешния ден, който е отдаден на делото на двамата италиански магистрати - Джовани Фалконе и Паоло Борселино, изгубили живота си в битката против проведената престъпност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР