Главният прокурор Иван Гешев е атакувал пред Конституционния съд (КС)

...
Главният прокурор Иван Гешев е атакувал пред Конституционния съд (КС)
Коментари Харесай

Според Гешев е незаконно парламентът да го изслушва на всеки три месеца

Главният прокурор Иван Гешев е атакувал пред Конституционния съд (КС) наредбите от правилника на Народното събрание, съгласно които може да бъде изслушван от депутатите на всеки три месеца. Според шефа на държавното обвиняване това опонира на заложеното в конституцията разделяне на управляващите. Подобна наредба уголемява по неприемлив метод контрола над правосъдната власт, твърди се в настояването.

Според в този момент настоящите правила основният прокурор може да бъде изслушван минимум по един път на всеки три месеца. Той обаче не може да дава информация по съответни следствия. Това следва и от решение на Конституционен съд.

Въпреки че никой не упорства за доказателства и дейности на прокурорите, Гешев счита, че е задоволително да внесе годишния отчет на прокуратурата в Народното събрание. По традиция този документ съдържа стотици страници статистическа информация. В него нормално се твърди, че над 90% от следствията са сполучливи и завършват с неоправдателни присъди, само че по едно и също време с това неуспехите по шумни процеси се икономисват.

Освен, че не желае да бъде изслушван Гешев твърди, че е нелегално и парламентарната правна комисия да му насочва рекомендации.

" Приравняването на орган на правосъдната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под директен парламентарен надзор, е неприемливо нарушение на салдото сред управляващите и противоконституционно нахлуване на законодателната власт в пълномощия, дадени от конституцията на органи на правосъдната власт ", написа в настояването до Конституционен съд.

При сходно чуване не става дума за търсене на сметка, разяснява правосъдният министър Надежда Йорданова. Според нея независимостта на прокуратурата е обезпечена, тъй като никой не може да желае информация за настоящи следствия.

" Главният прокурор, както всеки един държавен орган в тази страна, държи отчетност, гласност и бистрота в своята работа. България е парламентарна република и изцяло е позволен механизъм, който подсигурява точно отчетност и бистрота на държавните органи ", съобщи тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР