Главният прокурор Иван Гешев беляза началото на новата година с

...
Главният прокурор Иван Гешев беляза началото на новата година с
Коментари Харесай

КПКОНПИ не казва каква роля е имала при акцията в Перник

Главният прокурор Иван Гешев беляза началото на новата година с шумна акция в Перник поради водната рецесия. Областният град беше обсаден от профилираната прокуратура, ДАНС, Министерство на вътрешните работи и антикорупционната комисия. И докато служби и полиция разполагат с проверяващи функционалности, остава мистерия каква тъкмо активност са изпълнявали чиновниците на КПКОНПИ по време на спецакцията.

" Сега " зададе този въпрос на антикорупционната комисия, която обаче явно не желае да даде детайлности за ролята, която е изпълнявала по време на интервенцията в Перник. На питане каква функционалност са имали чиновниците на КПКОНПИ от пресцентъра дадоха отговор само, че " функционалностите на чиновниците на КПКОНПИ са избрани със Закона за попречване на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество ".

Оказва се обаче, че мегаорганът не просто е бил на място в Перник по време на спецакцията, а интензивно е взел участие в дейностите по следствието. Пред " Сега " представителят на основния прокурор Сийка Милева съобщи, че " претърсванията и изземванията са осъществени с присъединяване на служителите на КПКОНПИ ". По нейни думи комисията е била в регионалния град при интервенцията, защото " такава е била преценката на наблюдаващия прокурор ". 

След основаването на антикорупционната комисия нейни чиновници вземат участие в съвсем всяка гръмка спецакция на прокуратурата. Тази наклонност не се промени даже откакто първоинстанционният съд одобри, че от КПКОНПИ са участвали нелегално при ареста на някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова през април 2018 година В решението на профилирания съд, с което двете дами бяха наказани за пожелан рушвет, се споделя, че от КПКОНПИ не са имали място по време на акцията по задържането им.

Там се показва, че  " такова едно наличие не почива на нормите на закона ". " Разследващите органи, при нужда, следва да ангажират органите на полицията за опазване на периметъра на следствените дейности. Намесата на органите на КПКОНПИ следва да е обусловена от предоставените им пълномощия - за придобиване на сведения и информация или за правене и предпазване на материални доказателствени средства ", написа в претекстовете на първоинстанционния съд по делото " Иванчева ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР