Главният изпълнителен директор на британския енергиен гигант Shell Ваел Саван

...
Главният изпълнителен директор на британския енергиен гигант Shell Ваел Саван
Коментари Харесай

Намаляването на добива на нефт и газ би било "опасно": Shell

Главният изпълнителен шеф на английския енергиен колос Shell Ваел Саван отбрани зависимостта от петрола и газа, като съобщи, че намаляването на производството на въглеводороди би било " рисково и безконтролно ".

В изявление за Би Би Си Саван твърди, че светът към момента " обезверено се нуждае от петрол и газ " и че преходът към възобновима сила не се реализира задоволително бързо, с цел да ги размени.

Миналата година Европейската комисия прикани Европейски Съюз да форсира прехода си към зелена сила, с цел да приключи зависимостта си от съветския петрол и газ. Стремежът да се откаже от евтиното съветско гориво докара до внезапно повишаване на цените на силата и способства за тежка рецесия на виталните разноски в целия блок.

Саван съобщи, че намаляването на производството на изкопаеми горива рискува да утежни икономическия спад, като ограничи международните енергийни доставки и усили сметките в изискванията на възходящо търсене от страна на Китай и студено време в Европа.

Shell беше подложена на критика от деятели за климата, като професор Емили Шукбърг, климатолог от Университета в Кеймбридж, съобщи, че компанията би трябвало да се концентрира върху ускоряването на екологичния преход, " а не да се пробва да внушава, че за най-уязвимите членове на обществото е най-добре да удължим потреблението на петрол и газ ".

Ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш наскоро дефинира вложенията в добива на петрол и газ като " икономическо и морално безумство ".

Коментирайки тези забележки, Саван упорства, че " рисково и безконтролно би било да се понижи добивът на петрол и газ, тъй че разноските за живот, както видяхме предходната година, да стартират още веднъж да се повишават ".

Той съобщи, че стремежът на Европейски Съюз да размени съветската сила през предходната година - който включваше безумно пазаруване на полутечен природен газ - е подхранил войната за наддаване на пазара и е лишил по-бедните страни като Пакистан и Бангладеш от полутечен природен газ.

" Те лишиха втечнения природен газ на тези страни и децата трябваше да работят и учат на свещи ", сподели Саван. " Ако ще имаме преход, той би трябвало да бъде обективен и да не работи единствено за една част от света. "

Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) наскоро предвижда, че петролът ще остане незаместим в обозримо бъдеще и че до 2045 година международният вкус за недопечен нефт ще нарасне до 110 млн. барела на ден.
 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР