Главният финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei и дъщеря

...
Главният финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei и дъщеря
Коментари Харесай

Арестуваха финансовия директор на Huawei в Канада по искане на САЩ

Главният финансов шеф на китайския софтуерен колос Huawei и щерка на създателя на компанията Мън Уандзоу е била задържана в Канада по искане на Съединени американски щати. Причината - осъществени нарушавания от нейна страна на американските наказания против Иран. Това оповестява Business Insider.

Мън Уандзоу е арестувана във Ванкувър на 1 декември, като се допуска, че ще бъде екстрадирана в Щатите.

Huawei удостовери ареста. Дружеството е получило нищожна информация за обвиняванията против Мън и не знае нищо за непозволено нейно държание. Посолството на Китай в Канада остро разкритикува ареста и изиска незабавното освобождение на мениджъра.

Според вътрешни за следствието източници, представени от The Wall Street Journal, Съединени американски щати проверяват Huawei минимум от 2016 година поради нарушение на законите за експорт и на наказания. Става дума за изказвания, че Huawei е доставяла артикули от Съединените щати към Иран. Министерството на правораздаването на Съединени американски щати отхвърли да разяснява тематиката.

Предполага се, че карцерът е част от акция на Щатите против Huawei, която се преглежда като опасност за националната сигурност на страната поради нейните хипотетични връзки с китайското държавно управление и военни.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай сега са в сериозен миг. Президентите на двете страни - Доналд Тръмп и Си Дзинпин, се споразумяха за краткотрайно помирение в комерсиалната война, само че има голяма доза неустановеност какво ще се случи, откакто то изтече.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР