Главният акционер в Арсенал Стан Крьонке е направил предложение от

...
Главният акционер в Арсенал Стан Крьонке е направил предложение от
Коментари Харесай

Собственикът на "Арсенал" предложи 525 млн. паунда за акциите на Алишер Усманов

Главният акционер в " Арсенал " Стан Крьонке е направил предложение от към 525 млн. паунда, с цел да откупи дяла на другия огромен акционер в клуба от Северен Лондон Алишер Усманов. Най-богатият човек в Русия (Усманов има положение от 14.4 милиарда $ съгласно " Форбс " - бел. ред.) има 18 695 акции от " Арсенал ", а за всяка една от тях американският предприемач предлага по 28 хиляди паунда.

Това е следващ епизод от борбата сред Крьонке и Усманов, откакто през месец май съветският бизнесмен извади оферта от 1 милиарда паунда за дяла на Крьонке. Тогава американецът отхвърли с претекст, че неговите акции " не са били, не са и няма да се продават в бъдеще ". Крьонке желае да ръководи " Арсенал " дълго и по тази причина желае да откупи дялото на руснака, с който не е загадка, че са в обтегнати отношение.

В момента американецът има 67%, а Усманов 30.4. Останалите са в хора, които получават дял от " Арсенал " като завещание. Ако Крьонке успее в начинанието си, то той ще има 97% от клуба и по този метод ще го ръководи еднолично.

Феновете не желаят едновластие

Новината е, че Крьонке е извадил оферта за акциите на Усманов незабавно предизвика реакция и измежду почитателите на " Арсенал ". Тръстът на последователите не е склонен с сходен ход и посъветва Усманов да не продава.

В 130-годишната си история " Арсенал " в никакъв случай не е бил ръководен като частна компания от един човек и почитателите държат това да продължи. Следващата годишна среща на акционерите ще се състои на 26 октомври, като се чака на нея Тръстът на последователите да изрази още веднъж тези свои терзания.

 Най-богатият човек в Русия Алишер Усманов (състояние от 14.4 милиарда долара) има 30.4% от акциите на
© Reuters

Най-богатият човек в Русия Алишер Усманов (състояние от 14.4 милиарда долара) има 30.4% от акциите на " артилеристите ".

Все още не е ясно дали Усманов е подготвен да продаде солидния си дял, само че сега той е с вързани ръце, защото действително няма тежест при решенията в клуба.

Още преди години Усманов искаше да придобие дяловете на миноритарните акционери в клуба и по този метод да има над 51%, което щеше да му даде по-голяма власт. В последна сметка Крьонке завоюва разногласието сред двамата. Ключово в борбата посред им се оказа решението на различен от огромните акционери лейди Нина Брейсуел-Смит да продаде своите 15.9% на Крьонке.

Често през годините Усманов е срещал поддръжката на някогашни играчи на " Арсенал " поради обещанията си за промени в клуба. Руснакът даже разгласи, че незабавно ще уволни Арсен Венгер, в случай че поеме клуба и ще хвърли големи средства за прехвърляния, сходно на сънародника си Роман Абрамович в " Челси ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР