Главна дирекция Национална полиция изпрати в прокуратурата материалите от проверка

...
Главна дирекция Национална полиция изпрати в прокуратурата материалите от проверка
Коментари Харесай

Полицията прати на прокуратурата ``глашатая на Борисов`` за тол системата |

Главна дирекция " Национална полиция " изпрати в прокуратурата материалите от инспекция на тол системата, които съгласно проверяващите съдържат данни  за закононарушение по член 220 от Наказателен кодекс, осъществено от предходно управление на АПИ, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.  

Въпросният текст от закона планува " длъжностно лице, което умишлено подписа неизгодна договорка и от това произлезе забележителна щета за стопанството или за институцията, предприятието или организацията, които то съставлява, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години, а в изключително тежки случаи - от три до 10 години ".

Проверката е почнала през октомври 2021 година по сигнал за непозволени дейности от чиновници в Националното тол ръководство, прецизират от Министерство на вътрешните работи. По това време длъжностен министър на районното развиване бе проектант Виолета Комитова.

Обект на полицейското следствие е така наречен втори контракт с Koнcopциyм „ Kaпш Tpaфиĸ Coлюшънc “. През 2018 година обединяването получи 180 милиона лв. за построяването на инфраструктурата на тол системата. Две години по-късно " Капш " получи втори многомилионен контракт " за самодеен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства ".

Той е подписан на 23 декември 2020 година и е за период от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лева с Данък добавена стойност. 

Това стана тихомълком като бяха заобиколени условията на Закона за публичните поръчки за оповестяване на открита процедура. Последваха остри рецензии от страна на сектора и на медиите, само че тогавашният изпълнителен шеф на АПИ Георги Терзийски оправда сключването на договора с това, че в администрацията, назначена да обслужва и надгражда тол системата (близо 1000 души на щат), не можели да се оправят сами и се нуждаели от образование.

Терзийски стана прочут откакто някогашният министър председател Бойко Борисов го подложи на обществено оскърбление на съвещание на Министерски съвет през февруари 2020 година Заради недоволството от въвеждането на винетки по пътищата сред София и околните обитаеми места, тогавашният министър-председател му подреди:

" Във всеки център на обитаемото място към София отиваш персонално през днешния ден, заставаш на площада и като тея, глашатаите едно време, викаш: " Няма да има винетки! ". Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш тогава. Ясно ли е? И още един път в случай че ми извършите по този начин, да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде доста сериозно за вас. Свободен си ".

За първите 24 месеца от влизането му в действие на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лева с Данък добавена стойност на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до приключване на периода на контракта (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лева с Данък добавена стойност – съображение за хипотетична от проверяващите причина за нанесена вреда в изключително огромни размери на държавния бюджет /престъпление по член 220 от НК/, оповестяват от ГДНП. 

В рамките на инспекцията е установено и несъблюдение на контракта от страна на изпълнителя - той не е обучил експерти и е допускал подизпълнител да реализира нерегламентиран, според клаузите на контракта, достъп до данните на системата - по този метод е изпълнен и съставът на член 319а от Наказателен кодекс. 

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за формиране на досъдебно произвеждане, показват още от ГДНП.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР