Главна дирекция Гранична полиция към Министерството на вътрешните работи планира

...
Главна дирекция Гранична полиция към Министерството на вътрешните работи планира
Коментари Харесай

Гранична полиция купува дронове за 2,5 млн. лева

Главна дирекция " Гранична полиция " към Министерството на вътрешните работи възнамерява да закупи дистанционно управляеми летателни системи или така наречен дронове на стойност 2 491 666 лева без Данък добавена стойност, сподели информация в регистъра на Агенцията за публични поръчки.

От документите излиза наяве, че за тази сума би трябвало да бъдат доставени най-малко 5 такива системи, всяка от които включва два безпилотни летателни апарата с отвесно политане и кацане. Дроновете би трябвало да разполагат с дневна цветна камера с минимална резолюция от 1920х1080 пиксела и една термовизионна камера с разграничителна дарба от 640х480 пиксела. Необходимо е обективите да откриват цел на разстояние не по-малко от 700 м и да разпознават човешка фигура на разстояние не по-малко от 180 м.

Според условията дроновете ще могат да доближават височина на полета над 1500 м надморско равнище. Те ще бъдат оборудвани с устройство за проследвяване на местоположението им и би трябвало да могат да предават стабилно видеоизображение до наземната контролна станция на растояние не по-малко от 5 км. Софтуерът им би трябвало също да разрешава два режима на полет - ръчен и самостоятелен, който да се програмира с авансово въвеждане на кординати.  Интерфейсът ще бъде на български и британски език. 

С публичната поръчка ще бъдат закупени и автомобили с нараснала проходимост, които ще служат за превозване на дроновете. Те би трябвало да са създадени след юни 2019 година Спечелелият претендент се ангажира също да проведе курс за практическо показване за работа с доставените летателни апарати за 20 служители от " Гранична полиция ".

" Дистанционно управляемите летателни системи ще бъдат употребявани, както в регулярните гранични патрули, по този начин и при съществуването на предварителна информация за подготвящо се нарушаване на държавната граница или придвижване на групи и транспортни средства на прилежаща територия ", написа в информацията към публичната поръчка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР