Главата на тибетските будисти Далай лама XIV заяви, че възнамерява

...
Главата на тибетските будисти Далай лама XIV заяви, че възнамерява
Коментари Харесай

Далай Лама иска промяна в процедурата за търсене на приемник

Главата на тибетските будисти Далай лама XIV съобщи, че има намерение да промени процедурата по избирането на правоприемник на духовния лидер, заяви Nikkei Asian Review.
По думите му приемникът може да не е дете, както се прави през последните 600 години, а " почитан духовник или богослов. " Наследникът може да е младеж на възраст към 20 години, добави още Далай лама.
За да се промени традицията е належащо единодушието на съвета на свещенослужителите от школата Гелгупа. Очаква се съветът да се събере в края на ноември.
Подобни планове Далай Лама изрази още през 2007 година. По думите му функционалностите на Далай Лама, като нравствен и всемирски водач, към този момент са изчерпани. Тогава той предложи да се създаде система за избор на нравствен лидер, сходна на тази на папата.
Последователите на Далай Лама имат вяра, че той е преобразяване на дълга линия от тулку, които се смятат за проявяване на бодхисатвата на състраданието Авалокитешвара. Традиционно се счита, че Далай Лама е най-новото преобразяване на поредност от духовни водачи, които са избрали да се преродят, с цел да просветят другите същества.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР