Гласувани и приети на второ четене бяха поредните промени в

...
Гласувани и приети на второ четене бяха поредните промени в
Коментари Харесай

Окончателно приеха промените в Закона за извънредното положение

Гласувани и признати на второ четене бяха следващите промени в Закона за изключителното състояние. Чрез преходни и заключителни разпореждания се вършат промени в още няколко закона, като да вземем за пример този за хазарта. Депутатите на изпроводяк взеха решение страната да монополизира следващата лотарийна игра.
С признатите промени дефинитивно стана допустимо отпущането на обезщетения за потърпевшите от Коронавирус рецесията дребни и междинни бизнеси. От мярката ще могат да се възползват компании, които са спрели работа след 1 ноември предходната година поради изключителната епидемиологична конюнктура, пишат от Българското национално радио.

Прието бе общините да не бъдат глобени, в случай че имат неизплатени безлихвени заеми към бюджета. Ако не са ги изплатили до края на предходната година, ще могат да го създадат до два месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

Според измененията здравното министерство ще може да употребява спомагателни хонорари и да ги изплаща за чиновниците от опазването на здравето, работещи при неподходящи условия на труд по време на оповестеното изключително състояние.

Приетo бе приходът на доброволните приемни фамилии да бъде еднакъв на този на околните и роднините на дете с над 90% увреждане.

Неплатеният отпуск за 90 календарни дни, взет след пандемията, ще бъде признаван за трудов стаж, като ще важи единствено за тази година. По време на неплатения отпуск обаче всеки ще би трябвало за своя сметка да заплаща минималните здравни вноски, с цел да не загуби здравноосигурителните си права.

Промените в Закона за
хазарта засягат играта кено. Решено бе тя да се получава като лиценз за числови лотарийни игри.

Ходът бе избран като неочакван от мнозина, а депутатите се аргументираха с късото време до разпускането на Народното събрание. Неясното разписване на разликата сред тото, лото, кено и бинго в Закона за
хазарта е предизвикало специалистите от Националната организация за приходите да изискат смяна, изясни ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова, представена от БНР при започване на този месец.

Промените в Закона за
хазарта доведоха до съществени кавги. Опозицията ги назова “компот”, появиха се и рецензии поради следващата законова смяна, която се случва през преходни и заключителни разпореждания на изключителния закон.

В рамките на парламентарния надзор на въпроси на народни представители дават отговор министрите Петя Аврамова и Теменужка Петкова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР