Гласуването на местните избори в Турция приключи без съществени нарушения.

...
Гласуването на местните избори в Турция приключи без съществени нарушения.
Коментари Харесай

Предварителни резултати: опозицията печели Анкара и Измир. ПСР - в Истанбул

Гласуването на локалните избори в Турция завърши без основни нарушавания. Изборите са сериозни за президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването.

Първите планирани резултати демонстрират, че изборната интензивност е била 83%.

В Истанбул претендентът на ръководещата партия Бинали Йълдъръм води с 50% против 46% за претендента на опозицията Екрем Имамолу при преброени 69% от бюлетините.

Голямата изненада е в Анкара, където опозицията води с 47% пред претендента на Партия на справедливостта и развиването с 46 на 100 от гласовете.

В Измир обичайно печелят републиканциите. Така е и в този момент.

Президентът Ердоган се чака в Анкара, откъдето ще разгласи дали партията му печели или губи изборите в столицата.

 © БГНЕС
Изборният ден стартира тъкмо в 7 часа. 57 милиона гласоподаватели, 142 хиляди секции, десетки хиляди претенденти вземат участие в първите локални избори под новата президентска система на ръководство в Турция.

Кандидатът на ръководещите в Истанбул, някогашният министър председател Бинали Йълдъръм, гласоподава със фамилията си, а опозиционерът Екрем Имамолу пожела нов интервал на мир за Истанбул и цяла Турция.
Бинали Йълдъръм, претендент за кмет на Истанбул, ПСР: Виждам, че интензивността е много висока на тези избори. Изборите са празник за демокрацията. Надявам се резултатите да са положителни за Истанбул.Екрем Имамолу, претендент за кмет на Истанбул, НРП: Пожелавам нов интервал на ръководство в Истанбул. Мирът да бъде възобновен и хората да се обединят още веднъж като братя.
Според анализатори, изборите са най-важни за един човек - президентът Реджеп Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Нека изборите са за положителното на нашия народ. Надявам се на висока интензивност.

Мурат Йеткин, публицист и анализатор: Икономиката, сигурността и бежанците - трите казуса ще чакат решение и след днешните избори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР