Гласът на Капитал Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в

...
Гласът на Капитал Гласът на Капитал“ е седмичен подкаст, в
Коментари Харесай

Подкаст: Търсене и предлагане нa пазара на жилища в България

Гласът на Капитал

„ Гласът на Капитал “ е седмичен подкаст, в който публицистите описват най-важната история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор.
Your browser does not support the audio element.
Цените на парцелите в страната, които в последните години доближиха невиждани небеса, в последно време забавят растеж. През второто тримесечие в София той е съвсем еднакъв с инфлацията. Това е предшествано от спад в броя на покупко-продажбите, а от известно време и на строителните позволения. Еднозначен отговор дали и по кое време цените ще тръгнат надолу - няма. Много евентуално е за известно време да задържат равнищата си.

Пандемията усили търсенето на по-големи жилища и къщи, само че купувачите са главно хора на междинна възраст от междинната класа в страната. Наред със спестяванията, пазарът се движи и от евтиното към този момент ипотечно кредитиране. Заради високите цени междинният заем обаче нараства и покупката на парцел става мъчно налична за мнозина, измежду които и млади фамилии, които търсят първо жилище.

Има разминаване и в упованията на купувачите и предложенията на пазара. Тенденция е да се търсят повече домове, подготвени за нанасяне, до момента в който по-голямата част от парцелите за продажба са на зелено.
Реклама
В този епизод на подкаста " Гласът на Капитал " беседваме с публицистите Боряна Генчева и Васил Минков, които описват за измененията на имотния пазар и какви са хипотезите за придвижването му през идващите години.
В подкаста ще чуете още:
Как се трансформират цените на наемите в огромните градове? Какъв е профилът на купувачите на жилище, какво търсят те и по какъв начин финансират покупко-продажбите? Какво би могло да се случи с имотния пазар при влизане на България в еврозоната?
Свързани публикации Жилищният пазар се умори от еуфорията 1 декември 2023, 06:54 Новият квартал до Гребната в Пловдив 29 ноември 2023, 08:58 Следващите 30 | Как ще наподобяват вложенията в България след 30 години 25 ноември 2023, 09:19 Имотният пазар в Пловдив: Милион нови квадрата, все по-бавни покупко-продажби 15 ноември 2023, 10:59
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР