Гласът на Демостен бил толкова слаб, речта – толкова тежка

...
Гласът на Демостен бил толкова слаб, речта – толкова тежка
Коментари Харесай

Невъзможно е неправдивите, клетвопрестъпниците, лъжците продължително да властват ~ ДЕМОСТЕН

Гласът на Демостен бил толкоз слаб, речта – толкоз тежка и дишането по този начин затруднено, че едвам можел да изрече по няколко думи без да се задъхне и да стартира мощно да заеква. Но все пак решил, че призванието му е писането и изнасянето на речи. Всичките му първи опити били посрещнати с освиркване и насмешки от страна на слушателите. Бил по този начин обезкуражен, че решил да напусне вечно ораторството, само че един от слушателите му забелязал, че има гений и го склонил да продължи. Последвали още провали, само че все пак той решил да се бори с минусите си. Разхождал се около морския бряг и с камъчета в уста четял на глас, заглушаван от шума на вълните, с цел да отвикне да заеква и да обръгне на освиркванията и врявата на слушателите си. Обработил дишането си като тичал по стръмнините към морето. Тромавите си придвижвания коригирал пред огледалото. Изолирал се за дълги месеци, с цел да тренира уменията си, като бръснел половината си глава, с цел да го е позор да излезе на открито пред хората. И най-после станал един от най-великите оратори на всички времена.

(The Greek Assembly – Oration of Demosthenes by John Clark Ridpath, 1912)

Варосваме крепостните кули, поправяме улиците, чешмите и други незначителни работи. Погледнете към тези, които управляват градежите. Едни от тях от сиромаси станаха богаташи, други никому незнайни в този момент са на респект, а някои си построиха лични къщи, по-големи от публичните здания. Колкото е намаляло благосъстоянието на страната, толкоз се е нараснало тяхното благосъстояние.

Къде е повода за всичко това?

Управниците са господари на богатствата и посредством тях се прави всичко, а вие, народът, сте без мощ, лишени от пари. Изпаднали сте в състояние на прислужник, някакъв придатък и сте удовлетворени в случай че те ви раздават пари за спектакъл или ви устройват тържества, и което е най-мъжествено от ваша страна, вие сте им признателни, тъй като ви дават това, което си е ваше. А те ви подкарват към такива занимания като градски пандизчии и ви вършат послушни, с цел да им бъдете на разположение.

Умните имат  едно защитно средство, изключително когато би трябвало да се пази демокрацията против деспотизма. Какво е то? Недоверието.

Началото на всяка добродетел е размишлението и взимането на решения, а нейната последна цел и съвършенство - постоянството.

Доверявай се на делата на хората, само че не вярвай на думите им.

Невъзможно е неправдивите, клетвопрестъпниците, лъжците дълготрайно да властват; такава власт се появява внезапно и се задържа за малко. Тя разцъфтява, когато и се удаде, само че издебнатата от времето, пада от самосебе си...

Пазете се да не би в безпокойството си да избегнете войната, да получите стопанин.

Бъди стопанин на волята си и прислужник на съвестта си.

Човек, който няма никакво предпочитание да си помогне, няма право да се обръща към приятелите си или боговете.

Да се гордееш с дрехата или сандалите си, е все едно да се гордееш с шивача или обущаря си.

Малките благоприятни условия постоянно са началото на големи трудности.

Нищо не е по-лесно от самозаблудата. Човек счита за правилно това, което желае.

Демостен, 349 година прочие Хр.

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР