Гласът като приглушен шепот или убийствено оръжие. Завършващ с граната

...
Гласът като приглушен шепот или убийствено оръжие. Завършващ с граната
Коментари Харесай

Микрофон с граната - артистичен знак за свободата на словото



Гласът като приглушен шепот или убийствено оръжие. Завършващ с граната микрофон.
Работещата в Берлин българска художничка Марияна Василева демонстрира първата си  самостоятелна галерия у нас – тя е озаглавена „ pro homine “ и е подредена в изложба „ Sariev “ в Пловдив.

„ Pro homine “ в дословен превод значи „ за индивида “.



Безспорно творбата, която провокира най-силен интерес, е тази с микрофона с граната.

Тази концепция ме е занимавала дълго – от изразяването, от свободата на словото стартира свободното живеене , демократичното общество “, изясни Марияна Василева в предаването „ Изотопия “.

„ Бях изпратена да работи 8 месеца в Истанбул, прелестно място до Босфора. Пишех сюжет за филм – „ Far away and next to us “. Бях толкоз засегната от разказите на доста хора на изкуството, изобретателни, интелектуалци, които не могат да кажат това, което мислят . Много сътрудници са в пандиза, единствено тъй като са споделили нещо. Много ме развълнува, доста ме заболя и това е моят отговор “, описа още тя.

Как се възприема творбата?

Явно съм докоснала някакъв нерв. Много мнения има . Микрофонът разсъни толкоз доста мисли. “



Друга работа на Марияна Василева с ръка и крайник, които се подават от стената, показва нейния прочит на обкръжението, в което израстваме, което ни оформя, в което действаме и реагираме. С бодливата тел художничката желае да покаже, че „ ние непрекъснато се борим, всеки ден се борим за нашата независимост “ .

Хубавото на образния език е, че всеки може да види някаква мисъл, която се рее, само че в един миг се дефинира, показа още Василева.



Марияна Василева живее и твори в Берлин от 1990 година. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.

Снимки: Марияна Василева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР