Гладна стачка на сливенският свещеник отец Иван привлече вниманието към

...
Гладна стачка на сливенският свещеник отец Иван привлече вниманието към
Коментари Харесай

Вярата и борбите в църквите: Защо духовници са се хванали за гушите за епархията с черноморски излаз?

Гладна стачка на сливенският духовник отец Иван притегли вниманието към разделяне, спор сред два лагера свещеници в сливенската митрополия. Защо духовници са се хванали за гушите? Защо в Сливен? 

Сливенският митрополит Йоаникий умря, избира се нов митрополит, а той от своя страна ще гласоподава на идният избор за патриарх и може би гласът му ще е решителен. В Сливен два лагера свещеници са на нож. Лидер на единия лагер е протестиращият отец Иван, а на другия отец Евгений.

Снимка: bTV

Но освен изборът на митрополит е причина за пристрастеностите. Сливенската митрополия е една от четирите най-големи църковни административни единици в страната. В нея влиза цялото Южно Черноморие. От Котел до Царево и Резово и от Слънчев бряг до Малко Търново, Ямбол и Тополовград. Казано по различен метод митрополията е сливенска, само че още повече е бургаска и най-много южночерноморска. Днес краткотрайно длъжността сливенския миотрополит извършва варненският и великопредславски митрополит Йоан.  

В понеделник до 10 часа той ще бъде пред Митрополията, само че по-късно ще отиде да вземе причестяване

„ Когато има безпокойство и то духовно, когато има сметение, безпорядък, неспокойтсвие в човешката душа, могат да излязат разнообразни мисли. Сливенската епархия е значима епархия, тя е основно място, има и черноморски изход “, споделя Йоан.

Отец Евгений от църквата „ Свети Димитър “ в Сливен споделя за мащабите на парцелите, с които разполага сливенската митрополия.

„ Църквата е водила каузи за към 150 000 декара. Не единствено към морето, само че и в цялата епархия. Това е единствено Сливенска епархия. Има локални феодали, които имат интерес парцелите на църквата да не бъдат върнати. За другите не знаем какво се е случило с тях. Тук видяхме, че едни 986 декара, които са върнати на поморийския манастир, си стоят по този начин. Никой не си е направил труда да ги вземе “, споделя отец Евгений.

Преди дни Светият синод го касира и насрочи нов, като реши да промени и метода на осъществяване

След кончината на сливенският митрополит Йоаникий се организира нов избор, на който за сливенски митрополит е определен дядо Йеротей, само че Светият синод анулира избора след тъжба от отец Евгений, от единия лагер. И по този начин стартира стачката на отец Иван, от другия лагер.

„ Аз желаех с тази стачка едно само нещо - да утвърдят избора на дядо Йеротей, който те ни накараха да създадем. Ние го направихме, те го касираха. Единственото, което желая, е да касират класацията. Нищо повече “, споделя отец Иван

Според отец Иван изборите за сливенски митрополит са касирани поради идният избор на патриарх на БПЦ. За него за нужни 2/3 от гласовете. Митрополийте в България са 15.

Варненският митрополит Йоан, който съгласно отец Иван, към този момент е избран за идващ патриарх на БПЦ пробва да успокои пристрастеностите и се срещна с протестиращия духовник.

„ Това не е ерес. Ако всеки види, че ние се молим и молитвата е причина за ерес, то тогава по какъв начин да тълкуваме решенията “, сподели отец Севастиян

„ Тук сега в момента моето терзание е обвързвано с това, че се нагнетяват мисли и те са свързани с това, че едно опълчване на Светия синод, на архиерейте, на йерархията в църквата. Едно непрекъснато съдничество, наказание, този грях не е дребен “, споделя митрополит Йоан.

Като казахте наказание , безусловно отец Иван сподели , че това е касиран избора , тъй като е предопредено вие да бъдете патриарх ?

Господи помилуй! Той по какъв начин прогледна в това? Това е божа работа и никой не знае кой какъв ще бъде. Може да не сме живи към оня миг, можем ли да подсигуряваме какво ще се случи в утрешния ден. Ние имаме ли власт?

М оже би да кажете на хората има ли съображение в тези думи ?

Няма съображение, не одобрявам тези думи. Смятам, че те са материал за изповед на индивида, който ги приказва. По-внимателно да мислим за своята същина и да се борим със своите грехове, а не да мислим кой какъв ще стане. И по кое време ще стане и за какво осъждаме непознатите индивиди, когато имаме толкоз доста грехове, с които би трябвало да се борим.

„ Аз доста скърбя отец Иван Дянков, тъй като той си разреши да назова Светия синод ОПГ. Човекът има проблеми, с които специализрани хора би трябвало да се занимават.  Защото не може да се приказва по този начин. Заради интереса на една група свещеници, които са 20 на брой в нашата епархия.  Това е неуместно, изключително във времето на великия пост, когато ние би трябвало да се разкайваме за нашите грехове. А ние скачаме за греховете на другите. Съжалявам, че го давам това изявление, само че е заради нужда, с цел да кажа, че зад отец Йеротей стои гей обществото “, сподели отец Евгений.

Тук отец Евгений демонстрира фотоси на църковни деятели от другия лагер, които съгласно него потвърждават тяхната хомосексуална ориентировка и проповядването ѝ. Тъй като имаме вяра в правото на всеки да е свободен да има своята полова ориентировка, ще спестим идентичността на хората.

Но отец Евгений вижда стопански забавни зад свадите в Сливен. Дава ни концепция какви са мащабите и на църковните парцели и на оборотите от активността на храмовете. 

„ Когато заемах длъжността протосингел, моето обвързване беше да се вра там, където не би трябвало. Та знам всички свещеници по морето кой какви ги прави. Една част от свещениците купуват свещи от Гърция от Александропулис и то доста положителни количества, приказваме годишно към 3-4 тона, което е сериозна сума. Тези средства от свещи, които се взимат от Гърция и се продават в храмовете им, 3-4 тона е към 500 000 лв., си ги поставят в джоба. Дава се наем на земя, който наем е смешно невисок. Да речем за едни 2000 декара земя се взима наем към 6000 лв. годишно. Мога да дам още доста много такива образци. Един духовник, който няма доходи от икони, църковният му магазин работи за него, а не за храма. Както да речем сключване на контракти за употреби на гора “, изясни отец Евгений.

Питаме го какъв брой е целият оборот, всички доходи на една епархия като Сливенската: „ Трябва да ви кажа, че това, което е декларирано, е може би два или три пъти повече. Който и да пристигна, друг от Йеротей, е добре пристигнал, тъй като поставя завършек на статуквото. Затова експортирам тези обстоятелства. Отец Иван ще излезе надали не страдалец, надали не герой за истина и по този начин нататък. Хората го съжаляват, аз също го скърбя, само че за мен този човек няма място в клира на българската черква. Той е неприятен консултант. Ако някой човек е в обезсърчение и реши да постъпи като свещеника, какво вършим, в случай че се потъпкват съществени правила на вярата. Не убивай, това е шеста заповед. Самоубийството е това.  Той разгласи гладна стачка до гибел, което е съгласно мен неоправдателно. Не съгласно мен, а съгласно светото писание е неоправдателно и неверно. “

Забелязваме, че авторитетния измежду миряните отец Иван раздава листовки за събитие, проведено от хора,  които популяризират тайни теории, антиевропейски настроени поддръжници на съветския президент Владимир Путин, които поддържат войната на Путин против Украйна.

Отец Иван е деен участник в политическите акции на „ Възраждане “ против Коронавирус ограниченията.

Едно нещо сплотява водачите и на двата духовнически лагера в Сливенската митрополия. Алтернативното им мнение за науката и медицината. Преди няколко години отец Евгений даже заведе дело против РЗИ в Сливен поради отхвърли на инспекцията да допусне детето му до детска градина, тъй като няма наложителните ваксини.

И двамата се употребяват с огромно доверие измежду миряните.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР