Гладът е убил най-малко 700 души в северния регион Тиграй

...
Гладът е убил най-малко 700 души в северния регион Тиграй
Коментари Харесай

Гладът убива стотици, след като САЩ и ООН спряха хранителната помощ за Тиграй

Гладът е умъртвил минимум 700 души в северния район Тиграй в Етиопия през последните седмици, откакто Съединените щати и Организация на обединените нации стопираха хранителната помощ , настояват локални управляващи и откриватели, представени от „ BBC “.

Организация на обединените нации и Съединени американски щати за първи път стопираха хранителната помощ за Тиграй през март след откриването на скица за кражба на дарена пшеница , предопределена за нуждаещи се хора. Те разшириха паузата до останалата част от Етиопия при започване на юни, засягайки 20 милиона души в потребност, или към една шеста от популацията на страната.

Комисията за ръководство на риска от бедствия на Тиграй е записала 728 смъртни случая, свързани с апетит , в три от седемте зони на района, откогато хранителната помощ беше спряна през март. Данните се основават на информация, събрана от регионални чиновници. Това стана ясно от ръководителя на комисията Гебрехивот Гебрегзиахер. Той разяснява:

„ Ситуацията в Тиграй е доста сложна. Много хора умират поради дефицита на храна. “

Цифрата включва 350 смъртни случая от апетит в северозападната зона на Тиграй, която е хазаин на хиляди хора, разселени заради двугодишен спор в района, който завърши през ноември. В средата на март американските филантропични чиновници откриха задоволително хранителни помощи за 134 000 души за продажба на локален пазар в Шиър, най-големият град в зоната.

Отделно, откриватели от университета Мекеле в районната столица са документирали 165 смъртни случая от апетит в седем лагера за вътрешно разселени хора в Тиграй от началото на прекъсването на хранителната помощ. В района има над 100 такива лагера.

Смъртните случаи са докладвани от координаторите на лагера на откривателите, които учат хора, разселени от скорошната война. Повечето от смъртните случаи са на деца, остарели хора и хора със съпътстващи здравословни проблеми, сподели един откривател, поискал анонимност заради боязън от репресии. Той свърза смъртните случаи непосредствено със прекъсването на помощта.

Актуализация на Организация на обединените нации, оповестена на 14 юни, гласи, че броят на децата, признати в лечебни заведения в Тиграй заради недохранване , се е нараснал със 196% сред април 2022 година и април 2023 година

Скорошната война остави 5,4 милиона от 6 милиона души в Тиграй подвластни от хранителна помощ . По време на спора и двете страни плячкосаха филантропични доставки и държавното управление ограничи достъпа на помощ, което накара следователите на Организация на обединените нации да го обвинят в „ потребление на апетит като способ на война “ . Подписаното през ноември помирение разреши обновяване на доставките на помощ в района.

Хуманитарните служащи споделиха на Асошиейтед прес, която първа заяви за кражбата на хранителна помощ, че високопоставени чиновници на етиопското държавно управление са били надълбоко забъркани. Съединени американски щати отхвърлят да възстановят хранителната помощ, до момента в който не бъдат отстранени от процеса на систематизиране на помощта и не бъдат въведени по-строги инспекции .

Правителството на Етиопия отхвърля като нездравословна „ агитация “ догатката, че то носи главната отговорност за изгубването на помощта в Тиграй и други райони, само че се съгласи на взаимно следствие със Съединени американски щати, до момента в който Световната стратегия по храните на Организация на обединените нации организира настрана следствие.

Въпреки че са спрели доставките на храна, Съединени американски щати и WFP не престават да извършват хранителни стратегии за дами и деца . Те обаче са възпрепятствани от неналичието на финансиране.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР