Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком”, която купи активите

...
Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката фирма "Инерком”, която купи активите
Коментари Харесай

Гинка Върбакова за ЧЕЗ: Аз съм крайният собственик

Гинка Върбакова, собственичка на пазарджишката компания "Инерком”, която купи активите на ЧЕЗ у нас, увери, че тя е крайният притежател, а не фасада на офшорка.

След като се стигна до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, бизнесдамата съобщи пред Нова телевизия, че компанията, която придобива най-голямото енергодружество в България, е 100% нейна благосъстоятелност.

„ Аз съм крайният притежател. Това се вижда от Търговския указател. Крайният притежател в Търговския указател съм аз”, безапелационна бе Върбакова, която за първи път сподели лицето си. Досега медиите нямаха даже нейна фотография.

На въпрос за какво чешката страна е избрала точно нейната компания, тя отговори:

„ Не мога да кажа за какво са избрали нас. Това беше една дълга и доста комплицирана процедура, в която се изискваха доста финансови документи, които да подсигуряват кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да създадем ".

На запитване от кое място са парите за договорката, за които се твърди, че са към 320 млн. евро, тя изясни, че става дума за привлечено финансиране с банков заем от интернационална банкова институция, "която все още, за жалост, не мога да разкрия "”.

Запитана по какъв начин банката си подсигурява, че обезпечава парите, Върбакова отвърна:

„ Практиката е при подобен тип финансиране, да бъдат залагани акциите на сдружението, т.е. това е изцяло позната във финансовите среди практика”.

Тя призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си, с цел да почисти подозренията, посъветвана за това от премиера. На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв метод в реализирането на договорката за продажбата на ЧЕЗ, бизнесдамата отговори изрично:

„ Цялата договорка се организира под чешкото законодателство. Цялата договорка и диалози бяха в Прага и българското държавно управление, български министри или български политически лица не са имали безусловно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”, отбелязва Гинка Върбакова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР