Гимназиалната учителка Лиза Сен Кьор Кормие се разхождала с кучето

...
Гимназиалната учителка Лиза Сен Кьор Кормие се разхождала с кучето
Коментари Харесай

Откриха фосил на динозавър на 300 милиона години

Гимназиалната учителка Лиза Сен Кьор Кормие се разхождала с кучето си покрай дома си на канадския остров Принц Едуард, когато нещо привлякло вниманието ѝ. Тя постоянно намирала морско стъкло, когато се разхожда там, само че този ден и се сторило, че е забелязала клон или корен на дърво, стърчащ от пясъка. Но когато се вгледала, схванала, че това нещо има гръдна клетка, гръбнак и череп.

Кормие, която е била учителка по естествени науки в междинното учебно заведение, незабавно схваща, че това в действителност е вкаменелост. Но тя в никакъв случай не си е представяла какъв брой рядка и остаряла е тази вкаменелост и вълнението, което ще възникне от откритието и оня ден. Снимка на фосила, открита от Кормие, се озова на бюрото на Джон Калдър, геолог и палеонтолог от Халифакс, Нова Скотияю, откакто фамилията и почнало да се свързва с специалисти по отношение на нейното изобретение.

Калдър е осведомен с региона, защото е написал книга за геологията на остров Принц Едуард. Според него се оказва, че фосилът евентуално е на към 300 милиона години, евентуално от тип, който към този момент не съществува. Това е преди юрския интервал, когато динозаврите са бродили по земята преди към 200 милиона години. От този интервал не са открити доста екземпляри, тъй че находката се смята за невероятна.

Нещо сходно се случва на всеки 50 до 100 години. Вкаменелостта евентуално неотдавна е била изложена на стихиите и е имало заплаха да бъде отнесена от прилива. Вероятно животното е влечуго или негов непосредствен родственик, само че може и да е незнаен тип, споделя Калдър.

Калдър сформира проект, опакова оборудването си и на 26 август отива до остров Принц Едуард, с цел да изкопае деликатно вкаменелостите с екипа на Parks Canada. След като преглежда от близко вкаменелостта, той и неговият екип за разкопки се заемат с работа. Те внимателно изкопават два фута надолу в скалната основа, с цел да създадат ров към скелета.

Повече от пет часа по-късно всички изпитват облекчение, когато скелетът е деликатно изваден на три елементи, заобиколен от канара. След това служащите от Parks Canada закарват вкаменелостите 36 благи през острова до неподготвено палеонтологично вместилище в Гринуич, където ще бъдат съхранявани, до момента в който не бъдат преместени още веднъж в палеонтологична лаборатория в Нова Скотия за компютърна томография.

Калдър споделя, че желаят да видят какво има вътре в скалата и да получат по-добра визия по какъв начин безвредно да отстранен вкаменелостите. След като фосилът бъде сканиран, той може да бъде изпратен в Националния природонаучен музей Смитсониън в окръг Колумбия или в Канадския музей на природата в Отава, където специалистите ще отстранен цялата канара към скелета и ще стартират да учат екземпляра.

Вероятно ще отнеме година, с цел да се разбере какво тъкмо е това съгласно Калдър. В последна сметка учените, които ще разгласяват научна публикация за това, ще решат по какъв начин да се назова.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР