Гигантски медузи се появиха на плажовете на испанския курорт Коста

...
Гигантски медузи се появиха на плажовете на испанския курорт Коста
Коментари Харесай

Медузи по 2 метра ужасяват туристи по плажовете на Коста дел...

Гигантски медузи се появиха на плажовете на испанския курорт Коста дел Сол. По крайбрежието на едни от най- известните плажове в региона на Гранада, Малага и Алмерия има голямо количество медузи, настояват локалните медии. Появиха се журналистически заглавия като от филми на ужасите: " Нашествие на великански медузи-убийци в Коста дел Сол ".

Медузите са от типа Rhizostoma Luteum. Те са типични жители на Средиземно море и всекидневно се появяват по испанските плажове по това време на годината, написа dir.bg. Те могат да тежат до 40 кг, а диаметърът на чадърчето им доближава до съвсем метър. Пипалата им са дълги към 2 - 2,5 метра.

За благополучие, ужилването им не е по този начин рисково както на други типове медузи в региона, а огромните им размери ги вършат мудни. Това оказва помощ на плажуващите да ги виждат отдалеко и да се отдалечат, преди да бъдат опарени.

Според испанските медии към 100 души дневно търсят помощ от спасителите поради опарване от гигантската медуза. Специалистите поучават медузите да не се допират даже и когато са мъртви, защото даже тогава пипалата им жилят. Пострадалите от медузите би трябвало да не търкат мъчителното място, а да го полеят с морска вода или физиологичен разтвор (но не и с прясна вода).

Местните медии описват, че гигантската медуза за пръв път приближава крайбрежието на Коста дел Сол преди към 10 години, само че тогава са видяни единствено дребен брой медузи, които не приближават плажовете. Източният вятър, високата температура на водата и приливът, който се пада през огромна част от деня, са част от аргументите, поради които броят на медузите е толкоз огромен това лято, изясняват испанските биолози.

Заради влошаващия се проблем с медузите по крайбрежието на Коста дел Сол през 2015 година управата на провинция Малага основава особено приложение, налично за iOS и Android, наречено InfoMedusa. То демонстрира карта с плажовете и предстоящите горещи точки с доста медузи, с помощта на мрежа от локални наблюдаващи. След началото на пандемията приложението демонстрира също и гъстотата на посетителите на плажовете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР