Гигантски астероид ще мине близо до Земята, предава Би Би

...
Гигантски астероид ще мине близо до Земята, предава Би Би
Коментари Харесай

Днес ще имаме близка среща с огромен астероид

Гигантски метеорит ще мине покрай Земята, предава Би Би Си. Той не съставлява заплаха за планетата ни и няма да бъде забележим с невъоръжено око. Най-близкото приближаване на метеорит 2005 YU55 ще бъде на разстояние от 325 хиляди км, в 01:28 часа българско време в сряда. Той е с ширина 400 метра и ще премине по-близо до Земята даже, в сравнение с Луната. Това е най-близкото приближаване на метеорит от 200 години насам.

Следващото прекосяване на сходен огромен метеорит ще бъде през 2028 година

Астероидът с размер на самолетоносач е в мрачен цвят и е съвсем кълбовиден и се завърта един път на всеки 20 часа. " Това е най-близкото приближаване на толкоз огромен метеорит, за който в миналото сме знаели авансово ", съобщи Ланс Бенер от НАСА.

Опасният метеорит 2005 YU55 към момента не може да се следи оптически от Земята, само че ще може да се изследва и от България, съобщи доктор Филип Фратев, началник на обсерватория " Звездно общество – А79 ". Астероидът 2005 YU55, който ще премине близо до Земята в среднощ (1ч. 28м. българско време) и провокира сериозен теоретичен и медиен интерес към момента не може да бъде следен от никой оптически телескоп заради слабия си искра. НАСА е прехванала и следи метеорита чрез радарни наблюдения, които са били извършени в началото на 6 - ти ноември 2011 година в 15:15 ч. и ще продължат по 4 часа дневно до 10-ти ноември. Анализът на данните докара до усъвършенстване в изчислената орбита като се удостоверява, че няма заплаха от конфликт със Земята. Според новите калкулации небесното тяло, с размер от 400 м, ще премине на 324 000 км от Земята, което е с 5 000 км повече от плануваното въз основата на наблюденията, получени при предходните сближения от 2005 - 2006 година и 2010 година Уточнено беше и предсказаното състояние на тялото по отношение на звездите като вероятната неточност в ситуацията е понижена над 4 пъти по отношение на предходните калкулации.

По-ранно бе оповестено, че метеоритът няма да може да бъде следен от територията на България, което не е правилно. 2005 YU55 ще може да се следи през днешния ден, въпреки и мъчно, в диапазона от 17:35 ч. българско време до 19:15 ч. посредством профилирана за задачата инсталация - телескоп с диаметър на огледалото над 40 см и правоприемник CCD камера. По проекция тялото ще се намира на границата на съзвездията Везни и Змиеносец.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР