Гигантската дяволска жаба, живяла на остров Мадагаскар преди 68 милиона

...
Гигантската дяволска жаба, живяла на остров Мадагаскар преди 68 милиона
Коментари Харесай

Да ви побият тръпки! Чудовищна жаба е закусвала с динозаври

Гигантската " дяволска " жаба, живяла на остров Мадагаскар преди 68 милиона години, е можела да улавя и да се храни с дребни динозаври. Това настояват учени в ново проучване, оповестено в списание Scientific Reports. Международен проучвателен екип, управителен от учените от Калифорнийския политехнически университет, е разкрил, че най-голямата жаба, която в миналото е живяла на Земята- Beelzebufo ampinga, е имала толкоз мощна захапка, че е била в положение да яде дребни динозаври, оповестява ScienceAlert.

Когато чуем думата динозавър в съзнанието ни изскача обликът на голямо страховито творение, само че не и що се отнася до жабите. За тях всеки мисли като за дребни и безобидни беззъби същества, които претърпяват с помощта на дребни инсекти. Въпреки това, жабите, за разлика от динозаврите са оживели през всички тези години и техните представители са се популяризирали по цялото земно кълбо.



Нещо повече, имало е време, когато някои жаби са били с такива внушителни размери, че измежду техните жертви са попадали даже и динозаврите.

Според учените изчезналият тип жаби е можел да доближи размери от 41 см. на дължина и е тежал към 4,5 кг.



Изследователите проучили силата на захапката на тези жаби и открили, че челюстите им са способни да създават налягане, равно на 2200 Нютона, което е сравнимо със силата на прилепяне на челюстите при хищници от бозайници.
Това пишат учените в своето проучване за праисторическите Beelzebufo ampinga.

Учените също по този начин означават, че модерни рогати жаби, близки родственици на " Velzebuffo ", са били открити в тропическите и субтропичните гори на Южна Америка. Въпреки, че по мярка не могат да се мерят със своите праисторически родственици, тези модерни земноводни са запазили мощните си челюсти, което им разрешава да атакуват животни със сходни на техните размери — като други жаби, змии и гризачи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР