Гигантска комета ще прелети покрай Земята през следващия месец, съобщава

...
Гигантска комета ще прелети покрай Земята през следващия месец, съобщава
Коментари Харесай

Гигантска комета ще прелети покрай Земята

Гигантска комета ще прелети около Земята през идващия месец, оповестява НАСА. Обектът се споделя C/2017 K2 и ще бъде най-близо до Земята на 14-ти юли, оповестява CNET.

Кометата е засечена от телескопа "Хъбъл " през 2017 година Тогава това беше и най-отдалечената комета досега.

Учените не са изцяло сигурни какъв брой е огромна, само че при всички случаи е измежду рекордьорите. Според най-консервативите наблюдения, ядрото на кометата е с диаметър 18 км. А съгласно по-смелите прогнози, то е 160 км.

И в двата разновидността K2 се подрежда измежду по-големите обекти от подобен вид. Когато се приближи, ще може да се създадат спомагателни наблюдения, които да потвърдят размера ѝ. Ако е в горната граница, тя ще се подреди сред най-големите комети в историята.

Comet 2017 K2 Panstarrs on the 17th.
Courtesy Gerald Rhemann, Farm Tivoli, Namibia.
— Con Stoitsis (@vivstoitsis)
Учените се разминават и в оценката на дължината на опашката на К2. По-скромните прогнози я мерят с дължина от към 130 000 км, до момента в който по-смелите - 800 000 км. Това е почти диаметърът на един до шест Юпитера.

За страдание, макар големите си размери, К2 ще бъде сложна за наблюдаване от Земята без телескоп. Дори в най-близката си точка около Земята, К2 ще бъде на отдалеченост по-далеч от Марс. Затова ще е нужен телескоп, с цел да може да се следи.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР