Гетото – не като място на насилие, а като израз

...
Гетото – не като място на насилие, а като израз
Коментари Харесай

`Гето` - балетът на Марио Пиаца, който разказва истории за човечност и обединение

Гетото – не като място на принуждение, а като израз на търсене на разговор с почитание към обществените и културните разлики – от това определение е тръгнал интернационално приетият хореограф Марио Пиаца, с цел да сътвори своя балет, носещ същото заглавие.

„ Гето “ – театър, който е в непрестанна еволюция още от неговото възникване през сезон 2002/2003 година за Teatro Massimo, Палермо.

На 21 май той влезе в програмата на Оперния спектакъл в Стара Загора, след което стартира своя тур.

На 29 май ще бъде показан на сцената на Националния музикален спектакъл в София

Новата режисура е въображаема за балетната натрупа на Старозагорската опера, ръководена от Силвия Томова, възстановката е на Людовик Парти (асистента на Марио Пиаца и репетитор на балета на Операта). Сценичната визия на спектакъла е въодушевена от поетичната живопис и от цветовете на Марк Шагал, в драматургичното деяние се развиват главните тематики на хореографския план за едно ново виждане на придвижванията.
Сценографията е на художника Тодор Демеров, а костюмите са на Мария Христова.

В основната роля на Сара ще забележим артистичната, с прелестна танцова техника, примабалерина Анелия Димитрова – притежател на „ Кристална лира “ 2018 в категорията „ Млад реализатор “. В ролята на Давид ще й партнира италианецът Паскуале Казелли. Талантливият балетист произлиза от артистично семейство – неговата баба, която участва на премиерата на „ Гето “ в Стара Загора, е някогашна балерина. В ролята на Душата ще танцува Ромина Славова, която с изключение на със своята прелест и изящност, притегля вниманието с доста сполучливите си авторски хореографии. Запомнящо е присъединяване и на японеца Томоки Ишиго в ролята на Главния равин. Томоки към този момент направи своите първи впечатляващи основни функции на Базил ( “Дон Кихот “), на Шута в „ Лебедово езеро “ и се радва на благосклонността на старозагорската аудитория.

В спектакъла взе участие съвсем цялата интернационална балетна натрупа. Именно тази многоцветност и многообразие от над 11 националности въодушевява хореографът Марио Пиаца да даде нов живот на своята атрактивна и изпълнена с богато човешко наличие режисура. Неповторимата сила на младия състав на Старозагорската опера трансформира „ Гето “ във спектакъл-фойерверк, който „ изстреля “ артистите в неподозирана от самите тях нова професионална орбита.

„ Отправната точка при построяването на този театър беше нуждата да се надигнем пред въпросите за отхвърлянето и изгнанието посредством проучване на гетата, действителни и виртуални, които се раждат от страха, насъбран от недоверието. Еврейското гето съставлява съсредоточена общественост от хора, със своята историческа памет, в това число музиката Клезмер и циганските напеви, двойка младоженци е емблема на бъдещото развиване на общността. В творбата се смесват комизъм и боязън, болежка и усмивка в осъзнаване на това, че има " Ха Тиква " (Надежда), която ще даде нужната мощ за превъзмогване дружно на всички спънки. Това е танцувална картина на естествения живот и на познанието. Послание за мир и независимост “ – споделя Марио Пиаца.

Спектакълът ``Гето``, награден през 2002 с едно от най-големите самопризнания за изпълнителски изкуства на Европейската асоциация за еврейска просвета в Лондон, въплъщава фантазията на всяка малцинствена група, преследвана и потискана поради етническата си принадлежност, полова ориентировка или религиозно поверие, да излезе от изолацията и да реализира мечтаната независимост, чрез музиката – общото завещание на човечеството. Гетото тук се смята за знак на всякаква дискриминация.

Главните герои Давид, Сара и основният Равин интерпретират живота в живописен, изумителен калейдоскоп от усеща и пристрастености: от брачната обич, сватбата, традициите и празненствата до отчаянието, депортацията и нещастието на Шоа (Холокост). Героят повествовател Ха Тиква (на еврейски значи Надежда) разказва силата, вярата и възраждането на народа на Израел. Като стартираме от танцовите стъпки по „ Underground “ на Горан Брегович, преминем през разтапящата музика Клезмер, циганските песни като „ Джелем джелем “ – спомен от изтребването на ромите, и стигнем до възходящо сърцетуптене, което ще раздруса фена от неспокойствие.

Билети за спектакъла на „ Гето “ в София могат да бъдат закупени от касата на Музикалния спектакъл „ Стефан Македонски “, онлайн и в мрежите на ивентим.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР