Гещалт терапията е подход в психотерапията. Думата гещалт (gestalt) идва

...
Гещалт терапията е подход в психотерапията. Думата гещалт (gestalt) идва
Коментари Харесай

Гещалт терапия - що е то?

Гещалт лечението е метод в психотерапията. Думата гещалт (gestalt) идва от немския език и се превежда като изображение или фигура. Фокусът на гещалт лечението е индивидът с неговите стремежи, ползи, типични единствено за него форми на държание, особености на мисленето и усещането. Освен това не всички от тези характерности съставляват интерес, а единствено тези, които не водят до облекчаване на забележителните потребности на човек и хората към него.

Гещалт методът взема главните си хрумвания от логиката на психиката на усещането, която е известна при започване на ХХ век, само че развиването на гещалта като психотерапевтично направление се случва малко по-късно. То свързва с Фредерик Перлс, който се интересува от ученията на Фройд, само че не се съгласява с някои негови хрумвания, което служи като подтик за образуването на обособена посока на психотерапията.

Принцип на цялосността

Основната идея на метода на гещалт лечението се основава на правилото на цялосността: човек възприема околната среда не като набор от чувства, а като повсеместен облик. Например, когато слушаме музика, ние не я възприемаме като набор от обособени звукови трептения с избран темп и тоналност, само че я възприемаме като мелодия, по комплициран и повсеместен метод. По същия метод методът гещалт се пробва да изясни човешката душeвност: ние се усещаме цели; това, което желаеме или не желаеме, идва от цялото ни създание, а не от която и да е част от него.

Уместност

 Гещалт терапия

Следващият значим принцип на метода гещалт е уместността. Нашето внимание, нашата психическа сила е ориентирана към това, което ни тревожи сега. По различен метод този принцип се назовава „ тук и в този момент “. Разбира се, не би трябвало да приемате безусловно този принцип: гещалт терапевтът е малко евентуално да работи с мимолетни стремежи, които могат да зародят всяка секунда. Като предписание имаме спорове, в това число остарели, които не са изгубили своята новост, които ни гризат тук и в този момент, които са ни станали толкоз познати, че може да си помислим, че те в действителност не съществуват, а в този случай няма да можете да получите задоволеност от живота.

Какво обаче е гещалтът?

Тук си коства да дадем още едно теоретично пояснение. Човек не живее самичък, той живее в света към себе си, в избрана среда. В него се случват доста събития и феномени, това е избран декор, от който ние „ взимаме “ за себе си всичко, което желаеме. Това мечтано, привлекателно или належащо се отделя от общия декор и се трансформира във фигура, гещалт. Докато фигурата е значима за нас, тя си остава. Веднага щом престане да е нужна, тя още веднъж се разтваря на назад във времето и ние вземаме нещо друго въз основа на действителните си стремежи и ползи. Въз основа на теорията за гещалт метода това е „ затварянето “ или „ завършването “ на гещалта.

Тук можете да извършите прилика с дете в стая, цялостна с играчки. Когато детето избере такава и си играе с нея, това е фигура. Когато вземе друга, тя се трансформира във фигура, а предходната се слива с фона. Приблизително същото се случва в живота ни: нещо стартира, нещо отива, нещо свършва. Добре е, в случай че тези процеси в човек се случват умишлено, само че в живота всичко е по-сложно. Играем с някои играчки доста дълго време и не постоянно разбираме, че към този момент нямаме потребност от тях. Затънали сме в напрежение, безизходност и вследствие на това меланхолия, не постоянно осъзнавайки, че е пристигнал моментът да вземем друга играчка, като се сбогуваме със остарялата.

Отговорност и независимост на избора

 Гещалт терапия - що е то?

И това е различен извънредно значим принцип на метода гещалт: отговорност и независимост на избора. Често забравяме, че отговорността за живота ни носи самите нас, че ние самите можем да се разпореждаме с него. Това е главната цел в гещалт лечението: да помогне да се върне на индивида личната му независимост и правото да ръководи живота си въз основа на действителните потребности и желания.

Понастоящем гещалт лечението е един от най-популярните психически подходи от екзистенциално-хуманистичната посока и се употребява при лекуването на клинични разстройства от невротичния указател, както и при психическо консултиране и при нужда от личностно израстване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР