Гешев - Сарафов - ВСС - Сарафов Преди това той коментира

...
Гешев - Сарафов - ВСС - Сарафов
Преди това той коментира
Коментари Харесай

Атанас Атанасов: Ако все пак съдебната реформа зацикли, ще си отидем

Гешев - Сарафов - Висш съдебен съвет - Сарафов

Преди това той разяснява новия изпълняващ функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и поисканите от Иван Гешев имунитети на политици.

" Нов основен прокурор няма. Изпълняващ длъжността не е същото. Главният прокурор се избира от Пленума на Висш съдебен съвет, по тази причина протестираме, това е влизане през задния вход ", сподели Атанасов.

" След гърмежа против кортежа на Гешев, поискахме оставката на Сарафов, преди тази на Гешев. И то освен поради изказването му тогава, а поради доста остарели провинения. Този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. А в случай че мине - доста неприятно за българското общество ", разяснява Атанасов.

" Новият Висш съдебен съвет би трябвало да избере новия основен прокурор ", безапелационен е съпредседателят на Демократична България.

Освен това би трябвало да се придвижат промени в Конституцията, която да дефинира пълномощията на основния прокурор. Новият министър на правораздаването ще внесе точка в дневния ред на Пленума на Висш съдебен съвет за преразглеждане на решението на Прокурорската гилдия.

Самият министър на правораздаването - Атанас Славов, сподели, че " защото дневният ред на съвещанието на Висш съдебен съвет в четвъртък към този момент е избран ", ще предложи включването на изключителна точка, в която да се прегледа въпросът за компетентността на органа по избора ". " Ако не бъде призната, сигурно ще включа такава точка на идващото съвещание другия четвъртък ", разгласи Славов пред БНР и бТВ и представен от Българска телеграфна агенция.

" Видяхме по какъв начин действаше Пленумът на Висш съдебен съвет за отстраняването на Гешев - там има едно следено болшинство, което работи по предписание ", счита Атанасов.

Атанас Славов счита, че Борислав Сарафов стартира да извършва функционалностите си с доста ниска степен на доверие заради редица фактори - и свързани с неговата кариера и досегашна активност като заместник-главен прокурор, и по метода, по който беше скоростно и без необятно публично разискване определен на мястото на Гешев.

" Нямаше подозрение кой ще наследи Иван Гешев, само че имаше в метода, по който беше определен Борислав Сарафов - в границите на часове и без разискване, както и при неналичието на опция обществено да се отбрани аргументацията за този избор. От самото начало Сарафов потегля с ниска степен на доверие, и заради метода, по който беше сбъднат неговия избор ", разяснява Славов, като още веднъж напомни, че за основен прокурор има заложени условия в закона да имат високи професионални и нравствени качества

По думите на Атанас Славов първият тест за Борислав Сарафов ще бъде при избора му на заместници.

" Ако желае да работи за усмиряване на напрежението в системата на прокуратурата, би трябвало да предложи за свои заместници хора, потвърдили своя интегритет, които имат професионални качества, които са познати в системата като такива, които не са изпълнявали поръчки. Има равнища в прокуратурата, които би трябвало да минат през инспекция за интегритет и професионализъм, откакто са изпълнявали поръчки, идващи от основния прокурор. Не бива да демонтираме един модел с елементарното му превръщане с противоположен знак. Ако забележим, че Сарафов влиза комфортно в обувките на Гешев, употребявайки същите способи, това е явен сигнал какво ще последва ".

Коалицията

Атанас Атанасов сподели, че от ПП-ДБ са поели " тежкия риск " да поемат ръководството на страната, с цел да се приключи политическата рецесия. " Трябва да се одобряват редица закони, за Шенген, за превъзмогване на рецесията. Има изтекли мандати на органи в страната - над 20. Някои завършват втори мандат - това е неуместно. Наясно сме, че може да понесем вреди ", сподели Атанасов.

Той разяснява и поискания имунитет на Кирил Петков. " Ние поискахме Парламентарната комисия. На мен ми беше забавно на какво съображение е обновено делото на Кирил Петков. Върнато без нито един мотив. Очевидно става въпрос за политическа поръчка ", счита Атанасов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР