Германците могат да разчитат на добре уреден градски транспорт. Дори

...
Германците могат да разчитат на добре уреден градски транспорт. Дори
Коментари Харесай

Метро, трамваи, автобуси: колко струват билетите в Германия?


Германците могат да разчитат на добре организиран градски превоз. Дори в по-малките обитаеми места. Разлики, освен това съществени, има единствено в цените. Ето какви са цените в огромните немски градове:

Тези дни Клубът на немските автомобилисти (ADAC) разгласява сравнителни данни за цените на билетите в огромните немски градове. От тях излиза, че жителите на Бон и Кьолн биха могли да завидят на хората, живеещи в Мюнхен или Щутгарт - там градският превоз е доста по-евтин.

Ето числата

Да стартираме с цените на месечните карти. Най-евтината се предлага в Мюнхен и коства 55,20 евро. В топ 5 на тази ранглиста влизат още Дрезден (61,50 евро), Хановер (63,00 евро), Карлсруе (64,00 евро) и Бремен (66,30 евро). На другия полюс е Хамбург, където публичният превоз е двойно по-скъп, в сравнение с в Мюнхен. Срещу сумата от 109,20 евро човек може да употребява всички транспортни средства на територията на Хамбург и в околните му покрайнини. Следващите места заемат Кьолн и Бон, които имат обща цена за транспорти. Цената там възлиза на 98,50 евро, следват Франкфурт на Майн (90,40 евро) и Берлин (80,10 евро).
Редакцията предлага
Тук следва да уточним, че редица предприятия и организации подписват групови тарифни контракти за превоза на своите чиновници. Абонаментните им карти нормално са доста по-изгодни спрямо естествените цени. Сътрудниците на Кьолнския университет да вземем за пример заплащат 64,70 евро месечно, вместо нормалните 98,50 евро.

Мюнхен предлага най-евтината седмична карта за градския превоз - в баварската столица тя коства единствено 15,40 евро. Най-скъпо е в Берлин - цената там е 30 евро. А някои градове, като Хановер и Карлсруе да вземем за пример, въобще не оферират седмични карти.

Що се отнася до еднодневните карти, най-изгодно е в Щутгарт - 5,20 евро. Цената в Кьолн и Бон е доста по-висока - 8,80 евро.

Най-евтината цена за общоприетоо пътешестване на разстояние, което не надвишава 4 спирки - така наречен къса права, предлага Щутгарт. Цената там е 1,40 евро. Най-скъпата цена е в Кьолн и Бон - билетът там коства 2,00 евро.

В множеството градове на Германия този билет дава право на прекачвания и прекачване към различен тип превоз (например от трамвай на автобус), стига да не се трансформира посоката на придвижването.

В някои немски градове се оферират и електронни цени (eTarife) за билетите, които се закупуват посредством особено приложение за смарт телефона. Такива цени се употребяват в Карлсруе (1 евро за пътешестване + 0,25 евро на километър) и в Манхайм (0,80 евро за пътешестване + 0,20 евро на километър).

Децата до шест години се возят гратис

Децата до шест години пътуват гратис в градския превоз. А най-ниската цена за деца до 14-годишна възраст предлага Лайпциг, където билетът коства 1,20 евро. Най-скъпи са детските билети в Берлин и в Рурската област, която включва Бохум, Дортмунд, Дуисбург, Дюселдорф, Есен и Вупертал. В тези градове цената е 1,70 евро.

В множеството немски градове се заплаща в допълнение за транспорта на велосипед или на различен обемист багаж. Разликите и тук са огромни: до момента в който в Хамбург и Хановер превозването на велосипед в метрото или в трамвая е гратис, в градовете от Рурската област цената е 3,60 евро.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР