Германското правителство се съгласи да плати еднократни обезщетения на оцелели

...
Германското правителство се съгласи да плати еднократни обезщетения на оцелели
Коментари Харесай

Германия е съгласна да плати обезщетения на стотици хора, избягали от нацистите като деца

Германското държавно управление се съгласи да заплати еднократни компенсации на оживели хора, най-вече евреи, евакуирани от нацистка Германия като деца, доста от които в никакъв случай повече не са видели своите родители. Това съобщи организацията, договаряща с немското държавно управление за обезщетенията, съобщи Асошиейтед прес.

Конференцията за еврейските материални искания към Германия сподели, че държавното управление се е съгласило да изплати суми в размер на 2500 евро (2800 долара) на хората, които към момента са живи от 10-те хиляди души, избягали с така наречен детски превоз.
Тази година се отбелязва 80-ата годишнина от началото на превозването на децата от нацистка Германия и други места в Европа до Англия.

Предполага се, че към 1000 от оживелите са към момента живи, като близо половината живеят във Англия, а заплащането на компенсациите се преглежда като "символично самопризнание за техните премеждия ", сподели представител на откритата в Ню Йорк Конференция за еврейските материални искания към Германия.

По думите му "в съвсем всички случаи родителите, които останали, били убити в концентрационни лагери при Холокоста ".

След нацисткия разгром против евреите през ноември 1938 година, прочут като Кристалната нощ, английското държавно управление се съгласило да допусне неизяснен брой еврейски деца като бежанци от нацистка Германия или анексирани от нея територии.
Еврейски групи в нацистка Германия организирали превозването и първите деца пристигнали в Харуич на 2 декември 1938 година Последният превоз от Германия тръгнал на 1 септември 1939 година, когато избухнала Втората международна война, а последният превоз от континентална Европа тръгнал от Холандия на 14 май 1940 година, когато холандските сили се предали на нацистите.

Около 10 000 деца от Германия, Австрия, Чехословакия и Полша били отведени във Англия, от които близо 7500 били еврейчета. Около половината били настанени в приемни фамилии, а другите отседнали в общежития, учебни заведения или ферми. Някои останали във Англия, а други се преселили в Съединени американски щати, Израел, Канада, Австралия и на други места.

Някои от оживелите към този момент са получили дребни суми през 50-те години на 20 век, само че това няма да им попречи да получат новите компенсации, сподели конференцията, която води продължителни договаряния с Германия за увеличение на броя на хората, имащи право на отплата.

От 1952 година немското държавно управление е платило над 80 милиарда $ на хора, претърпели премеждия или загуби вследствие на гонене от нацистите.

Конференцията съобщи, че през 2019 година ще разпредели близо 350 милиона $ директни компенсации за над 60 000 оживели в 83 страни. Тя също по този начин ще даде към 550 милиона $ на обществени служби, осигуряващи грижи на оживели от Холокоста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР