Германският производител на спортни автомобили Porsche продължава да събира средства

...
Германският производител на спортни автомобили Porsche продължава да събира средства
Коментари Харесай

Porsche планира "зелено финансиране" на електрически автомобили за 6 млрд. евро

Германският производител на спортни коли Porsche продължава да събира средства за прехода си към произвеждане на електрически транспортни средства. Компанията възнамерява да си обезпечи 6 милиарда евро посредством така наречен зелено финансиране - необятно разбиране, обозначаващо финансирането на екологични планове и начинания, които предизвикват развиването на по-устойчива стопанска система. Автомобилният производител ще се придържа към този вид финансиране и в бъдеще, оповестява Bloomberg.

Миналата година Porsche означи връх със зелено финансиране в размер на 1 милиарда евро. Средствата бяха добити посредством дълговия инструмент Schuldschein - обичаен немски финансов инструмент с плаваща или закрепена рента с матуритет от две до 10 години. Компанията в началото се насочи към разновидността на зелено финансиране по време на дебюта на първия си електрически модел - Taycan, чиято цена надвишава 90 хиляди евро.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Волфганг Ратхайсер, вицепрезидент по корпоративните финанси, разяснява, че екологичният модел е разрешил на компанията да употребява фондове със специфичен фокус върху устойчивостта. Taycan също по този начин е дал опция пред вложителите, които съгласно Ратхайсер са изложени на прекомерно рискови вложения на автомобилния пазар.

Засега автомобилната компания има намерение да се придържа към зеленото финансиране на вложенията си в електрически модели. " Schuldschein беше единствено началото ", споделя Волфганг Ратхайсер в изявление, като не е ясно дали бъдещото финансиране ще включва други други възможности, или още веднъж ще бъде на същия дългов пазар.

ESG финансиране

Друг съвременен инструмент - набирането на финанси за екологични, обществени и управнически (ESG) цели, продължава да пораства на дълговите пазари. Главната причина е, че подобен вид покупко-продажби не включват ограничавания за методите за потребление на обезпечените средства. От друга страна, парите от зеленото финансиране могат да бъдат ориентирани само за избрани планове, подобряващи околната среда. Друго преимущество, което ESG алтернативата предлага, е по-голяма еластичност за разлика от зеленото финансиране.

Въпреки преимуществата на ESG към този момент Porsche отхвърля разновидността, като основна причина за това е неналичието на зрялост на пазара. Според Волфганг Ратхайсер " ESG към момента е в ранните си стадии " и е " нужна стандартизация за реализиране на по-голяма изясненост на задачите и бистрота ". Вицепрезидентът споделя още, че автомобилният производител на този стадий не се нуждае от по-голяма еластичност, защото до 2022 година Porsche ще следва характерна стратегия за зелено вложение.

Търсенето на финансиране от Porsche може да повлияе удобно на целия европейски дългов пазар. В Европа той означи най-слабото си начало на годината от най-малко десетилетие, а въздействието на ковид и вероятното закъснение в стопанската система следва. Вирусът към момента не е оказал въздействие на бизнеса на Porsche.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР