Германският писател от турски произход Доган Акханлъ е бил арестуван

...
Германският писател от турски произход Доган Акханлъ е бил арестуван
Коментари Харесай

Испания арестува германски писател по искане на Турция

Германският публицист от турски генезис Доган Акханлъ е бил задържан в Испания по искане на управляващите в Анкара, оповестиха от външното министерство в Берлин, откъдето са изразили несъгласието си с вероятно изгонване на интелектуалеца.

Според информация на локалния вестник на Акханлъ – „ Кьолнер Щат-Анцайгер “, той е бил задържан в южния испански град Гренада в събота сутринта. Обвиненията против него са незнайни, оповестява „ Франс прес”.

Авторът постоянно написа материали за положението на човешките права в родната му Турция, за избиването на арменци по времето на Османската империя, както и за убийството през 2007 година на журналиста от арменски генезис Хрант Динк.

Арестът в началото беше обявен от депутата на партията на „ Зелените” Фолкер Бек, който го разказа като политически стимулиран ход на президента Реджеп Ердоган. По-късно представител на външното министерство удостовери новината и съобщи, че Берлин е изискал Мадрид да не екстрадира Акханлъ.

За задържането на писателя е била издадена така наречен алена заповед от „ Интерпол “, която е почти равностойна на интернационална заповед за арест.

Според уеб страницата на Ахханлъ той е роден в Североизточна Турция през 1957 година, като по-късно се мести в Истанбул, а в интервала от 1985 година до 1987 той е политически пандизчия. През 90-те се мести в Кьолн и е лишен от турско поданство. През 2001 година става немски жител.

През 2010 година Акханлъ е задържан при идването си в Турция по обвинявания за присъединяване във въоръжен обир през 1989 година четири месеца по-късно е освободен и разгласен за почтен, преди апелативен съд да изиска преразглеждане на обвиняванията против него.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР