Германският парламент прие днес закон, предвиждащ строги мерки срещу езика

...
Германският парламент прие днес закон, предвиждащ строги мерки срещу езика
Коментари Харесай

Германия ще глобява с до 50 млн. евро социалните мрежи, които не реагират бързо на език на омразата

Германският парламент одобри през днешния ден закон, предусещащ строги ограничения против езика на омразата в обществените мрежи – те ще подлежат на санкции до 50 млн. евро, в случай че не отстраняват клюки и враждебни изказвания в границите на една седмица.

Правосъдният министър Хайко Маас настоя, че обществените мрежи не предотвратяват разпространениеto на провокаторски възгледи и погрешна информация и че обществените мрежи работят по " закона на джунглата ".

Специалисти по правата на индивида и интернет компании обявиха, че законът може да засегне съществено свободата на словото.

" Свободата на изложение на отзиви свършва там, където стартира действието на наказателния закон. Призивите за убийства, заканите, обидите, разпалването на ненавист или на изказвания, че не е имало Аушвиц, не са израз на свободата на мнение, а офанзива против свободата на мнение на другите ", сподели наскоро Маас.

Германия към този момент има едни от най-строгите закони против клюка, апели към принуждение и закани. Те плануват и затвор за отказване на Холокоста или разпалване на ненавист към малцинствата. Рядко обаче се преглеждат такива дейности, осъществени онлайн.

Новият закон дава на обществените мрежи 24 часа, с цел да изтрият или блокират явно незаконно наличие, и седем дни, с цел да вземат решение по не толкоз явни случаи. Те ще са длъжни и да уведомят индивида, подал сигнала, какво са създали. Глобите за компанията могат да стигнат до 50 млн. евро, а за основният ѝ представител в Германия – до 5 млн. евро.

Централният съвет на евреите приветства закона с думите, че това е " разумна последваща стъпка в битката с речта на омразата, в случай, че всички доброволни съглашения с доставчиците на платформи бяха на процедура несполучливи ".

Редица критици, най-много софтуерни колоси и правозащитници, настояват, че новото законодателство може да има фрапантни последствия за свободата на словото в киберпространството.

Независимият специалист на Организация на обединените нации по свободата на словото Дейвид Кей предизвести при започване на този месец немското държавно управление, че критериите за премахване на такива материали от обществените мрежи са " неразбираеми и двусмислени ". Перспективите за " солени " санкции може да накарат обществените медийни компании като " Facebook " и " Туитър " да трият всяко противоречиво наличие без да чакат съд да реши дали то нарушава закона, акцентира той.

Той предизвести още, че " такава превантивна цензура би нарушила правото да се търси, получава и предава всевъзможен тип информация в интернет ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР