Германският млечен производител Meggle затваря фабриката си в Шумен. Решението

...
Коментари Харесай

Германската Meggle спира млечното си производство в Шумен, защото е малко и не печели

Германският млечен производител Meggle затваря фабриката си в Шумен. Решението за отдръпването е обяснено с преструктуриране, или другояче казано затваряне на дребните и непечеливши предприятия в групата. Шуменската фабрика беше благосъстоятелност на Meggle от 12 години, оборотът й в последно време се движеше към 30 млн. лева, главните артикули бяха прясно и кисело мляко, а чиновниците леко надхвърляха 100. За този интервал българската фабрика е била на алегорична облага и обичайно е разчитала да покрива минусите през финансови инжекции от немската компания-майка, се вижда от докладите.

Това действително е второто отдръпване на Meggle от произвеждане в България, откакто преди 15 години групата се отхвърли от смесеното си сдружение в София за сметани за кафе. Малко успокоителен факт е, че сходно решение е взето и за хърватското дружество на Meggle. А тъжният извод, който представители на млечния бранш вършат, е, че средата в бранша е нездрава, работи се без правила и немският вложител очевидно не вижда бизнес логичност да създава тук.
Сбогом от 1 октомври
Производството ще бъде затворено от 1 октомври т.г., когато ще бъдат прекъснати трудовите контракти на 95 чиновници в българското дружество, излиза наяве от публично прессъобщение.

Затварянето на завода в Шумен е част от тактика за районно преструктуриране на бизнеса на компанията на всички пазари в Югоизточна Европа, на които тя оперира. Процесът е почнал през последните две години, се показва в известието.

" Meggle Group взе това мъчно, само че неизбежно решение след съществено изследване на другите благоприятни условия. Продължаващата пандемия в допълнение форсира този развой на преструктуриране ", се твърди в формалното изказване на немското сдружение.

Според него " през идващите 5 месеца " Meggle България " ще поддържа своите чиновниците и сътрудници според условията на закона и положителните бизнес практики ". От компанията прецизират, че Meggle ще продължи да предлага на българския пазар своите артикули, които явно ще са напълно от импорт.
Това е второто отдръпване на Meggle от произвеждане в България, откакто преди 15 години групата се отхвърли от смесеното си сдружение в София за сметани за кафе Фотограф: Надежда Чипева КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
МЕГГЛЕ България ЕООД Собствен капитал 3,4 Печалба 0,3 Активи 13,8 Пасиви 10,4 Брой заети 118 Приходи 31,9 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева След 22 млн. лв. вложения в България
Германската Meggle създава в Шумен от 2009 година след покупката на мандра, за която по неофициална информация вложителят е платил 6 млн. лева на двама шуменски предприемачи. Пак по неофициална информация до момента немската група е вложила в това дружество още 16 млн. лв. за рационализация.

В България сдружението създава с марката Meggle, главно прясно, кисело мляко и млечно-плодови питиета и продава основно в огромните търговски вериги. Компанията създава и част от млечните артикули под личния бранд на " Лидл България " - Pilos, а също така работи и за " Лидл Гърция " и " Лидл Кипър ". Голяма част от продукцията е по UHT технология с дълъг период на валидност и неин главен клиент са ХоРеКа заведенията. През българското сдружение минава и вносът на артикули с марката Meggle, които се продават в страната.

Милионните вложения обаче не водят до впечатляваща облага за компанията. Според последния оповестен в Търговския указател отчет за активността, който е за 2019 година, " Меггле България " регистрира 31 млн. лева чисти доходи от продажба, които са близки до резултата от 2018 - 31.8 млн. лева, като част от тези доходи са от комерсиална, а не от индустриална активност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР