Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви желанието на

...
Германският министър на външните работи Аналена Бербок заяви желанието на
Коментари Харесай

Аналена Бербок: Германия желае да разшири военното си сътрудничество с Австралия

Германският министър на външните работи Аналена Бербок съобщи желанието на страната си да разшири военното съдействие с Австралия по време на днешния първи ден от визитата си в страната, съобщи ДПА.

Агенцията разяснява, че Бербок не е посочила съответни планове в тази тенденция след днешната си среща със своята австралийска колежка Пени Уонг в южноавстралийския град Аделаида.

" Военното съдействие сред Германия и Австралия е тясно и ние желаеме да го задълбочим в бъдеще ", сподели немският външен министър. Тя добави, че двете страни " са изправени пред сходни закани ", имайки поради заканите, които съставляват Русия за Германия и Китай за Австралия, уточни още ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че Бербок е демонстрирала немското предпочитание за съдействие в региона на защитата с посещаване в корабостроителницата " Озбърн ", където немската компания " Люрсен " конструира шест патрулни лодки за австралийския военноморски флот. Германската министърка е огледала една от тях.

Друг водещ взаимен план на Германия и Австралия във военния бранш е производството в Австралия на бронетранспортьори " 123 Боксер " от немския боен производител " Райнметал. Бронираните бойни машини би трябвало да бъдат доставени на немската войска (Бундесвера) сред 2025 и 2030 година.

Очаква се идната седмица немският боен транспортен съд " Баден-Вюртемберг " и товарен кораб за армейски доставки да отплават на обучение в Тихия океан, където ще останат в продължение на няколко месеца.

Уонг на собствен ред отличи немската съпричастност към протичащото се в Индо-тихоокеанския район.

" Приветстваме метода, по който Германия упражнява своето въздействие в света и в нашия район ", съобщи австралийският външен министър, като добави, че Австралия се стреми към по-крепко икономическо и стратегическо съдействие с Германия.

След срещата с Уонг Бербок извърши формалното връщане от името на Германия на културни артефакти на туземците от племето Каурна - част от коренното население на Австралия.

Те са били изпратени в Германия от двама мисионери през ХIХ век. Става въпрос за четири артефакта от музея " Граси " в Лайпциг, молбата за чието връщане бе подадена през 2019 година - дървен меч, копие, рибарска мрежа и сопа.

" Всеки от тези предмети съдържа безбройни истории - истории за това по какъв начин хората от племето Каурна са живели преди повече от 100 и петдесет години ", съобщи немският министър на церемонията по предаването на артефактите в Аделаида.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР