Германският министър на правосъдието Катарина Барли отказа да коментира ареста

...
Германският министър на правосъдието Катарина Барли отказа да коментира ареста
Коментари Харесай

Съдът ще решава дали арестуваният в Германия Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран в Испания

Германският министър на правораздаването Катарина Барли отхвърли да разяснява ареста в Германия на Карлес Пучдемон, като съобщи единствено, че съдът ще взема решение дали някогашният каталунски водач да бъде екстрадиран в Испания, съобщи Ройтерс

"В сходство с разпоредбите за европейската заповед за арест и немските закони процесът е в ръцете на съдилищата и управляващите в провинция Шлезвиг-Холщайн ", сподели през днешния ден Барли. "Трябва да изчакаме тяхното разискване и решение, добави тя. Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария окачестви ареста на Пучдемон като "добра вест ", тъй като "никой не може до безконечност да се подиграва на правораздаването ". По думите й това развиване демонстрира, че "Европа е пространство на сигурност и правораздаване ", заяви Асошиейтед прес.

"Демократите и тези, които имат вяра във върховенството на закона с облекчение виждат, че институциите работят и че в страната Испания всички сме равни пред закона ", сподели Саенс да Сантамария пред кореспонденти в Мадрид. Тя акцентира, че ще приема решението на правораздавателната система в Германия, тъй като "това е съглашение, подписано сред всички европейци ". Днес е предварителното съвещание на немския съд по настояването на испанското държавно управление за изгонването на Пучдемон в Испания. Магистратите би трябвало да решат дали каталунецът ще остане в ареста и против него да стартира дело за екстрадиция, което може да продължи няколко седмици, означиха организациите.

ТАСС цитира известие на испанската ЕФЕ, че сътрудници на испанското разузнаване са съумели да слагат проследяващо устройство на автомобила на Пучдемон, с който той е пътувал от Финландия за Белгия. Според ЕФЕ каталунецът е дошъл в Хелзинки на 22 март с полет от Брюксел. На идващия ден Върховният съд на Испания издал интернационална заповед за арест и Пучдемон решил да се върне в Белгия с автомобил.

Според немското списание "Фокус " придвижването на колата било следено от испанските спецслужби и когато тя пресякла датско-германската граница немските органи на реда направили ареста по сигнал от испанска страна, заяви ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР