Германският министър на икономиката Роберт Хабек предлага да се намери

...
Германският министър на икономиката Роберт Хабек предлага да се намери
Коментари Харесай

Берлин иска да реформира пазара на енергия

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек предлага да се откри дълготрайно решение за растящите енергийни сметки посредством реформиране на пазарите на сила, тъй че цените към този момент да не се обвързват с най-скъпия снабдител. При в този момент съществуващата система производителите с по-ниски разноски от секторите на вятърните или слънчеви източници получават същото възнаграждение както сътрудниците си с по-скъпи производства като централите на газ.

В изявление за организация " Блумбърг " на 28 август Хабек показва, че " традицията най-високите цени постоянно да дефинират стойностите на всички други енергийни форми би могла да се промени " и че той и държавното управление " работят интензивно да намерят нов пазарен модел ", в който страната да не се намесва прекомерно. Хабек акцентира, че " са нужни работещи пазари и, в същото време, обективни правила, които да не изкривяват пазарните позиции ".

Европейската комисия към този момент преглежда оферти за промяна на енергийния пазар, само че за одобрение и използване на евентуални промени ще са нужни месеци. Финансовият министър на Германия Кристиян Линднер също разяснява на 28 август, че държавното управление би трябвало да вземе незабавни ограничения за преодоляване на необуздания растеж на цените на силата, а водещи икономисти предизвестяват за задаващ се " великански потрес " за най-голямото европейско стопанство. Енергийната рецесия в Европа ще е измежду най-важните точки в дневния ред на изнесеното отвън Берлин двудневно заседание на немския канцлер Олаф Шолц и министрите му, което стартира на 30 август.

Управляващата коалиция обмисля да вкара някаква форма на данъчно облагане на изключителните облаги на енергийните компании, споделили за " Блумбърг " публични представители на кабинета. Коалиционните сътрудници приготвят и трети пакет от ограничения, който да облекчи товара на семействата и на бизнеса, отвън помощта в размер на към 30 милиарда евро, която към този момент е утвърдена.

Хабек е уверен, че изключителните облаги, каквито фирмите даже не са сънували, би трябвало да се таксуват с малко по-висока данъчна ставка и парите от нея да се върнат на хората. Той е оптимист, че може да реши проблемите с данък върху потреблението на природен газ, който да влезе в действие при започване на октомври. Кабинетът вкарва и ограничения за подкрепяне на доставчиците, принудени да заплащат по-високи цени поради орязаните от Москва газови доставки.

Управляващата коалиция е и под сериозен напън да удължи живота на трите останали в употреба немски атомни централи след края на годината, когато те би трябвало да бъдат затворени. Берлин чака резултатите от последния " стрес тест " на немските еергийни доставки преди да вземе дефинитивно решение. Хабек показва, че те ще бъдат оповестени до няколко дни, само че за следващ път споделя мнението си, че атомните реактори " не са надежден източник на сила ", като дава за образец сегашните усложнения на Франция с нейните атомни мощности. Въпреки негативното си отношение към нуклеарните централи обаче, министърът дава обещание " да се управлява от стабилността на немската енергийна система и от числата " и " да не подхожда към въпроса идеологически ".  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР