Германският канцлер призова ЕС да не бърза да спира средствата

...
Германският канцлер призова ЕС да не бърза да спира средствата
Коментари Харесай

Меркел към ЕС: Говорете с Полша и Унгария, преди да намалите средствата

Германският канцлер прикани Европейски Съюз да не бърза да стопира средствата за Полша и Унгария макар възходящия напън върху блока да предприеме дейности поради опасенията за оттегляне от демокрацията в двете страни, заяви " Политико ", представен от БГНЕС.

Европейската комисия обмисля дали да спре избрани заплащания от бюджета на Европейски Съюз за тези страни, като употребява неотдавна добитото пълномощие да санкционира държавите-членки за нарушение на правилата на правовата страна. Въпреки че Комисията се въздържа от потреблението на новия инструмент, доста деятели и членове на Екологичен потенциал желаят Комисията да предприеме дейности в този момент, базирайки се на продължаващите изказвания, че Полша и Унгария подкопават личните си демокрации.
 Меркел е уверена в проевропейската ориентировка на бъдещото немско държавно управление Меркел е уверена в проевропейската ориентировка на бъдещото немско държавно управление
Ангела Меркел e уверена, че бъдещото държавно управление на Германия ще бъде проевропейско. " Мога да кажа с цялостна увереност, че това ще бъде п...

Отиващият си немски водач приказва пред кореспонденти ден откакто комисия на Европейския парламент заплаши да предприеме правни дейности против Комисията поради нейното отвращение. Очаква се водачите на Европейски Съюз да обсъдят рецесията с върховенството на закона в Полша на среща на върха идната седмица. В петък Меркел поддържа разискването на високо ниво, само че не и позицията на парламентарната комисия.

" Мисля, че в този момент е време да беседваме задълбочено с полското държавно управление по какъв начин да преодолеем компликациите... Имаме огромни проблеми, само че моят съвет е да ги решим в диалози, да намерим взаимни отстъпки ", съобщи Меркел в Брюксел след среща с белгийския министър-председател Александър Де Кроо. Меркел съобщи още, че не е съгласна с тези, които считат, че " политическите разлики " би трябвало " постоянно да се вземат решение посредством правосъдни процедури ". Тя добави: " Ето за какво съм малко обезпокоена от огромния брой случаи, които в този момент се вземат решение в съда ".

Канцлерът също по този начин разкритикува Европейския парламент поради неговата опасност, като съобщи: " От моя позиция намирам за малко тъжно, в случай че мога да се изразя внимателно, когато Парламентът споделя, че може да се наложи да съдим Комисията. Не мисля, че това ще докара до нещо. "

Във вторник полското държавно управление ускори борбата си с Европейски Съюз за върховенството на закона, като одобри решение на Конституционния съд на страната, който откри, че полската конституция има преимущество пред някои закони на Европейски Съюз. Мнозина считат, че решението слага под подозрение договорите, които са в основата на самия Европейски Съюз.
 Меркел: Нито една страна от Западните Балкани не е подготвена за еврочленство Меркел: Нито една страна от Западните Балкани не е подготвена за еврочленство
Оказа се, че има разминаване в позициите на Германия и Франция по тематиката за присъединение на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз. По...

Меркел съобщи, че механизмът на Европейски Съюз за върховенството на закона, който беше контрактуван по време на миналогодишното немско председателство на Съвета на Европейски Съюз, изисква " огромна подготвеност за компромис от всички страни ". Тя акцентира, че част от този компромис е Полша и Унгария да имат право да се извърнат към Съда на Европейския съюз и " да попитат дали тази инструкция е в сходство с европейското право ".

Комисията изчаква с въвеждането на механизма, до момента в който не бъдат уредени правосъдните разногласия. Меркел предизвести да не се бърза с активирането на механизма, преди съдът да се е произнесъл по въпроса. " Мисля, че можем да изчакаме това решение на Съда на Европейския съюз ", сподели тя. Меркел също по този начин акцентира, че е належащо страните от Европейски Съюз да останат единни по сложните въпроси, като напомни, че " излизането на Обединеното кралство е било огромна горест " за нея.

В допълнение към механизма за господство на закона, Комисията също по този начин задържа заплащанията от Фонда за възобновяване от ковид за Полша и Унгария заради опасения, свързани с върховенството на закона. В петък Меркел не загатна директно за възможното задържане на тези заплащания. Де Кроо съобщи, че е " на една и съща позиция " с Меркел, когато става въпрос за върховенството на закона.

" Това може да се трансформира в огромен проблем, само че можете да се предотврати превръщането му в огромен проблем, в случай че се ангажираме ", сподели той. " Мисля, че единствено рецензиите и соченето с пръст извън няма да ни доведат до нищо, тъй че би трябвало да се ангажираме и да разберем какви ще бъдат идващите стъпки на Полша ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР