Германският канцлер остро и решително настоя Сърбия да се присъедини

...
Германският канцлер остро и решително настоя Сърбия да се присъедини
Коментари Харесай

Вучич изплю камъчето: Шолц настоя Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия

Германският канцлер остро и уверено настоя Сърбия да се причисли към глобите против Руската федерация и да поддържа рестриктивните ограничения, които Европейски Съюз към този момент одобри против нея. Това съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич по време на взаимната конференция с Олаф Шолц, който е на балканска обиколка.

Сръбският държавен глава е срещнал госта си с позицията на Белград и спецификите на обстановката към Косово и Метохия, енергетиката и обичайните връзки с Русия. „ Разговаряхме и за идната зима “, сподели още Вучич.

Вучич е уведомил Шолц за неизпълнените задължения на Прищина от Брюкселския контракт.

„ Говорихме и за европейската интеграция на Сърбия. Канцлерът Шолц донесе нова сила и нова вяра на всички от Западните Балкани,. Той желае да чуе и изслуша всички от Западните Балкани и желае да има действителна вероятност за разширението на Европейски Съюз “, сподели Вучич.

По отношение на диверсификацията на енергетиката сръбският президент напомни, че " газовият интерконектор към България се построява, че се чака българската страна да стартира построяването, както и че се възнамерява построяването на интерконектор към Северна Македония ".

Шолц, от своя страна, съобщи, че Европа е заета с ужасната война, която Русия стартира против Украйна.

„ Това е ужасна безсмислена война поради империалистическата визия на Русия. Важно е Европейски Съюз и всички ние дружно да покажем взаимност с Украйна, да ѝ помогнем да отбрани своята териториална целокупност от експанзията. Наложихме наказания и е значимо допустимо най-вече страни да се причислят и чакаме да се причислят всички страни кандидатки за участие в Европейски Съюз “, акцентира той.

Шолц съобщи, че глобите са инструмент в допълнение към доставките на оръжие, който оказва помощ на Украйна да дефинира личното си бъдеще и да отбрани своя суверенитет, териториална целокупност и в последна сметка да има боеспособна войска.

„ Това е задачата на глобите. Санкциите са ефикасни, доста по-ефективни от тези след анексирането на Крим. Всички би трябвало да знаят, че глобите, които въведохме в този момент, шестият пакет, са нещо, което няма да завърши след края на войната. Условието за премахването им е Русия да одобри, че не може да диктува мира с Украйна, а че би трябвало да договаря и контракти съглашение, което ще възвърне териториалната целокупност и суверенитета на Украйна “, изясни той.

Той насърчи постигането на прогрес в разговора за нормализиране на връзките с Косово като „ с дребни стъпки и двете страни би трябвало да допринесат за постигането на обща цел “.

Що се отнася до европейската интеграция, Шолц сподели, че Германия желае да подтиква европейската вероятност на Западните Балкани, обещана преди две десетилетия в Солун, и в това време чака претендентите да се причислят към глобите против Русия.

„ Когато става въпрос за европейска интеграция, ние поддържаме всички желания на Западните Балкани и по този път има потребност от промени във върховенството на закона, свободата на медиите и битката с корупцията “, акцентира немският канцлер Олаф Шолц в Белград. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР