Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще получи огромни

...
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството ще получи огромни
Коментари Харесай

Берлин очаква милиарди от облагането на свръхпечалбите

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че държавното управление ще получи големи доходи от планувания налог на изключителните доходи на енергийните компании вследствие на " галактическите " цени на горивата. В изявление за държавната телевизия ZDF на 4 септември Шолц сподели, че чака " доста, доста милиарди " евро от мярката, в случай че компаниите продължат да се възползват от смутените европейски пазари на електрическа енергия и средствата ще бъдат употребявани в поддръжка на потребителите, изумени съществено от галопиращата инфлация.

Коалиционният кабинет на Германия показа през уикенда пакет в размер на 65 милиарда евро, който би трябвало да помогне на жителите и на фирмите да се оправят с растящите цени на силата, която се чака да продължи да нараства през идните месеци откакто Москва изключи напълно подаването на синьо гориво по " Северен поток 1 " и принуди потребителите да търсят различни източници. Шолц сподели, че Берлин е възнамерявал да приключи напълно съветските газови доставки още през декември и дава обещание страната му да направи това през зимата. 

Новият пакет е доста по-голям от предходните два и планува ограничения за най-уязвимите поданици и данъчни отстъпки за бизнеса с огромно електропотребление. Работещите на трудов контракт ще получат еднократна енергийна помощ от 300 евро, а фамилиите - еднократен бонус от 100 евро на дете - сума, която ще е двойно по-висока за получаващите ниски приходи. През идните няколко години жестоко по 12-13 милиарда евро годишно ще се харчат за субсидиране на обновяването на старите здания. Германските семейства обаче ще би трябвало да заплащат съвсем по 500 евро повече за газ годишно след въвеждането на налога, който би трябвало да помогне на енергийните сдружения, в това число " Унипер " и други вносители, да покрият спомагателните разноски за подмяна на съветските доставки. Този данък влиза в действие на 1 октомври и ще е годен до април 2024-а. Междувременно, към 9 хиляди компании с висока консумация на сила ще получат данъчни отстъпки в размер на 1.7 милиарда евро.

Последният пакет качва общата сума, ориентирана за облекчение на енергийната рецесия, на съвсем 100 милиарда евро откакто Берлин похарчи близо 300 милиарда евро за интервенции, които да задържат на повърхността немското стопанство по време на пандемията от ковид.

Във видео-обръщение в нощта на 3 септември украинският президент Володимир Зеленски предизвести европейците да чакат тежка зима откакто " Газпром " затвори " Северен поток 1 ". А откакто страните от Г-7 оповестиха проектите си за ценови таван на съветския петролен експорт, Кремъл сподели, че ще спре да продава черно злато на страните, въвели въпросния предел.

И други европейски страни възнамеряват сходни на немските ограничения.

Правителството на Италия утвърди през август нов пакет в размер на 17 милиарда евро, който да помогне на семейства и компании да се оправят с галопоращите цени на силата и на потребителските артикули. С него Рим удължава действието на съществуващите ограничения за съкращаване на сметките за електричество и природен газ за фамилиите с ниски приходи, както и на " систематичните " данъци и през четвъртото тримесечие. Намалението на акцизите за горивата на колонките на бензиностанциите, което трябваше да изтече на 21 август, е удължено до 20 септември.

Финландия и Швеция също осведомиха на 4 септември, че възнамеряват милиарди евро за гарантиране на ликвидността на енергийни компании в страните си след изключването на " Северен поток 1 ". Хелзинки ще предложи 10 милиарда евро, а Стокхолм - 250 милиарда крона (23.2 милиарда евро).

Междувременно, към този момент се появиха първите слаби признаци за неодобрение от ненормалната обстановка.

Около 70 хиляди души, по данни на полицията, са излезли по улиците на Прага на 4 септември, с цел да стачкуват против високите цени на силата и да призоват за завършек на глобите против Русия. Те са били главно последователи на извънредно десни и извънредно леви партии.

Стотици протестиращи е имало и в североизточния немски град Лубмин, където е терминалът на газопровода " Северен поток " от Русия. Те са поискали зелена светлина за " Северен поток 2 ", блокиран от немския кабинет след съветското навлизане в Украйна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР